Mediji 21.5.2021 16:56

Novinarji brez meja: Neodvisnost javnih medijev v Sloveniji v nevarnosti

Pariz, 21. maja - Javni mediji v Sloveniji in na Češkem se upirajo političnim pritiskom, vključno z obtožbami o kaznivih dejanjih in ogrožanjem financiranja, a njihova uredniška in finančna neodvisnost sta očitno v nevarnosti. Novinarji brez meja (RSF) zato pozivajo politike obeh držav k zaščiti neodvisnosti javnih medijev v skladu s priporočili Sveta Evrope (SE).

Ljubljana.
Izjava za medije, mediji.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Javni mediji na Madžarskem in Poljskem - v državah, ki se po indeksu RSF svobode medijev v svetu uvrščata med problematične - so že pod nadzorom političnih voditeljev, a bitka za ohranitev neodvisnosti javnih medijev na Češkem in v Sloveniji - v državah, kjer omenjeni indeks situacijo še vedno uvršča kot relativno dobro - se nadaljuje, poudarjajo v RSF.

Slovenija je sicer na indeksu letos zdrsnila za štiri mesta na 36. mesto, medtem ko je Češka med 180 državami na 40. mestu.

"Češki in slovenski politiki morajo prenehati s prestopanjem meja svojih pristojnosti, s tem ko skušajo odstaviti vodje javnih medijev. Pozivamo jih, naj ustavijo pritiske na te medije preko svojih nadzornih teles in naj nehajo manipulirati z vprašanjem njihovega financiranja," je ob tem pozval vodja oddelka RSF za Evropsko unijo in Balkan Pavol Szalai. Tovrstno ravnanje je namreč v nasprotju s priporočili SE iz leta 2012.

Ob tem so v RSF spomnili na poskuse blatenja direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča s strani premierja Janeza Janše, ki pogosto napada novinarje. Janša je Veselinoviča nedavno obtožil sostorilstva pri umoru nekdanjega odgovornega urednika STA leta 2010, zaradi česar je Veselinovič, ki vse očitke zanika, napovedal vložitev kazenske in civilne tožbe proti Janši.

Kot so še zapisali, Janša, "ki pogosto izraža skrajno desna stališča", ne skriva svojih ciljev. Marca je tako Veselinoviča pozval k odstopu in ga opisal kot "politično orodje skrajne levice", STA pa je označil za "nacionalno sramoto".

Izpostavili so tudi namero vladne koalicije, da pristojnost imenovanja članov nadzornega sveta STA prenese s parlamenta na vlado, in ustavitev financiranja agencije.

Na Češkem v RSF kot problematične izpostavljajo predvsem razmere v zvezi s tamkajšnjo javno televizijo (ČT), kjer se skušajo oblasti, še posebej glasen je pri tem češki predsednik Miloš Zeman, s pomočjo članov nadzornega sveta in povsem lažnih obtožb znebiti generalnega direktorja ČT Petra Dvoraka.

Iz vrst skrajno desne stranke SPD prihajajo poleg tega zahteve po ukinitvi letne pristojbine, plačane javni radioteleviziji s strani državljanov, in njeni zamenjavi z neposrednim financiranjem iz državnega proračuna, s čimer pa bi ČT postala odvisna od vlade.