#družba 23.5.2021 8:22

V Tržiču sistem pametnega parkiranja, vse več pametnih rešitev tudi v drugih mestih

Tržič, 23. maja - Telekom Slovenije je v Tržiču vzpostavil sistem pametnega parkiranja, ki za bolj učinkovito upravljanje parkirnih mest voznike samodejno usmerja na prosta parkirna mesta. Po rešitvah pametnih mest povprašuje vse več občin. Telekom Slovenije je določene rešitve že vzpostavil tudi v Kranju, Kopru, Novem mestu, Velenju in Zagorju ob Savi.

Ljubljana.
Ulica, promet, parkiranje, avtomobili.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili iz Občine Tržič, sta trenutno s sistemom pametnega parkiranja opremljeni dve najbolj obiskani parkirišči v Tržiču, in sicer pri zdravstvenem domu in Za Mošenikom v starem mestnem jedru. Do sredine poletja bo sistem nameščen še na parkirišču nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice, ki je kot del tehnične kulturne dediščine preurejena v sodobno urbano središče, ter ob glavni mestni ulici, torej Cankarjevi cesti.

"V občinski upravi si prizadevamo, da bi občanom nudili sodoben servis, zato veliko pozornosti namenjamo razvoju javnega prostora in storitev. Pri tem v koraku s časom izkoriščamo tudi prednosti sodobne tehnologije za razvoj pametnih mest. Prvi korak v tej smeri je sistem pametnega parkiranja, s katerim smo zelo zadovoljni, saj občanom dejansko olajša parkiranje in dostop do ostalih javnih storitev," pravi tržiški župan Borut Sajovic.

V Telekomu Slovenije so, kot so pojasnili za STA, v skrbi za trajnostno bivanje in še boljšo kakovost življenja vzpostavili celovit nabor rešitev za pametna mesta, s katerimi lahko skupnosti med drugim spremljajo emisije in vodne izgube, izboljšajo energetsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje parkirišč in prometa ali pametno razsvetljavo.

V vse več mestih vzpostavljajo brezplačno javno brezžično internetno omrežje. Sicer pa je v mestih največ zanimanja za rešitve za pametno upravljanje prometnih tokov, pa tudi za zmanjšanje emisij in vodnih izgub, za spremljanje kakovosti zraka, voda, ravni hrupa in padavin ter za dvig energetske učinkovitosti. Poleg tega so priljubljene rešitve za varčno in pametno razsvetljavo ter za spremljanje zadovoljstva občanov, pa tudi enotne mestne kartice.

Vse te rešitve povezuje platforma, ki je odprta tudi za povezave s tretjimi ponudniki in za nadgradnje, ki jih bo prinesel nadaljnji tehnološki razvoj, so pojasnili v Telekomu Slovenije. Omenjeno podjetje je v različnih mestih vzpostavilo že več rešitev pametnih mest, nekatere rešitve pa so še v pripravi.

V Zagorju ob Savi so vzpostavili osrednjo komunikacijsko postajo, ki v obliki pametne ulične svetilke omogoča spremljanje in analizo različnih dejavnikov za boljše načrtovanje in upravljanje virov, kot so javna razsvetljava, parkirna mesta, komunalne storitve in podobno. Pri tem so kot prvi v državi komercialno uporabili rešitev za pametna mesta, ki temelji na uporabi tehnologije interneta stvari NB-IoT. Osrednja komunikacijska postaja je hkrati polnilnica za električna vozila.

Za Komunalno podjetje Velenje je Telekom Slovenije skupaj s partnerji vzpostavili rešitev, ki omogoča digitalizacijo in poenostavljeno centralno upravljanje števcev ter samodejno odčitavanje. V Kranju in Kopru je postavil sistem za umirjanje prometnih tokov, ki lahko pozitivno vpliva na varnost vseh udeležencev v prometu, v primeru kršitev pa pristojnim omogoča hitro in učinkovito ukrepanje.

V Novem mestu je Telekom Slovenije pilotno vzpostavil napredno enotno platformo pametnega mesta, ki podpira celovito zbiranje in obdelavo podatkov, ki so povezani s storitvami, kot so zasedenost parkirnih mest, pametna ulična razsvetljava, merjenje zadovoljstva občanov ter zajem in poraba vode in energentov. V Novem mestu je bila preizkušena tudi okoljska senzorika, s pomočjo katere ima občina podroben vpogled v kakovost zraka v mestu.