19.5.2021 10:18

Evropski parlament sprejel nov, bolj vključujoč program Erasmus+

Bruselj, 19. maja - Evropski poslanci so v torek na plenarnem zasedanju sprejeli krovni program EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport Erasmus+ za obdobje 2021-2027. Ker se je izkazalo, da ima ta program pomembno vlogo pri spodbujanju evropske identitete, mu bo v prihodnjih letih namenjenih skoraj dvakrat več sredstev kot v prejšnjem sedemletnem obdobju.

Ljubljana. Študenti. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Študenti.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V novem večletnem proračunu EU je namreč Erasmusu+ namenjenih več kot 28 milijard evrov iz različnih virov, medtem ko je imel v minulih sedmih letih na voljo 14,7 milijarde evrov. Kot so izpostavili v Evropskem parlamentu, je njihovem pogajalcem v pogajanjih z državami članicami uspelo zagotoviti dodatnih 1,7 milijarde evrov.

Novi program ima obenem na voljo več orodij in virov za vključevanje širšega kroga ljudi. Evropska komisija in države članice morajo pripraviti akcijske načrte za boljši dostop do učenja in učne mobilnosti za skupine, ki so imeli doslej manj možnosti za sodelovanje, kot so invalidi, revni, migranti in ljudje z oddaljenih območij.

Kdor nima dovolj sredstev za začetne stroške sodelovanja v programu, npr. za nakup vozovnice za vlak ali rezervacijo nastanitve, lahko prejme nepovratna sredstva in celo predplačilo. Če bodo pri prijavah zaradi ukrepov za boljše vključevanje nastali višji stroški, jih ne bo mogoče zavrniti.

V primerjavi s prejšnjim Erasmusom+ je novi program širše zastavljen. Odslej bodo lahko do pol leta v drugi članici EU preživeli tudi študentje v izobraževalnih programih za odrasle. Tako bodo lahko nove delovne in življenjske veščine pridobivali ljudje vseh starosti, da se bodo lažje prilagajali družbenim in gospodarskim spremembam.

Dostop do novega Erasmusa+ bo odslej uporabnikom prijaznejši, enostavnejši in bolj obvladljiv za prijavo, z manj administrativnih formalnosti.

Program bo tudi bolj zelen in naj bi prispeval k doseganju ciljev EU glede financiranja podnebnih ukrepov. Njegov okoljski odtis naj bi npr. zmanjšali s spodbujanjem udeležencev, da uporabljajo okolju prijazna prevozna sredstva.

Del programa so po novem tri pobude: DiscoverEU, ki bo mladim omogočala prijavo za brezplačno železniško vozovnico za učno potovanje po Evropi, pobuda Evropske univerze, ki bo študentom omogočila pridobitev diplome s kombiniranjem študija v več državah članicah EU, in pobuda Centri poklicne odličnosti, ki bo ustvarila lokalne, a mednarodno povezane učne ekosisteme znanj in veščin.

Da bi poskrbeli za nemoten prehod iz prejšnjega v novo programsko obdobje, bo uredba o novem programu Erasmus+ začela veljati retroaktivno, tako da bo ta veljaven že od 1. januarja 2021. Komisija je v številnih državah članicah že začela prijavne postopke in objavila ustrezne razpise. V Evropskem parlamentu so ob torkovi potrditvi programa izpostavili, da bodo zdaj pozorno spremljali njegovo izvajanje, saj želijo zagotoviti, da bo ta dejansko bolj vključujoč in bo v njem lahko sodelovalo čim več ljudi.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ki je poročevalec parlamenta za Erasmus+, je ta program v torek označil kot vodilni program EU in "zgodbo o uspehu". "Erasmus+ je naredil pomemben korak naprej. Zagotovili smo, da se bodo v naslednjem obdobju mladi Evropejci še bolj družili, še bolj obiskovali druge kulture in se učili drugih jezikov, še bolj utrjevali evropsko pripadnost," je poudaril.

Kot je dodal, gre za "enega redkih programov, ki povezuje mlade in manj mlade, pa tudi evropsko javnost in politične odločevalce, in prav zato ima lepo prihodnost tudi v naprej."