Mediji 12.5.2021 12:16

Pobuda za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev konec maja na virtualno misijo v Sloveniji

Dunaj/Bruselj, 12. maja - Partnerji pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev MFRR bodo konec maja in v začetku junija izvedli virtualno misijo v Sloveniji. Z njo želijo oceniti informacije glede poslabšanja okolja za svobodo medijev v zadnjem letu, so zapisali.

Ljubljana. Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Virtualno misijo za ugotavljanje dejstev bosta vodili Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI) v partnerstvu z Društvom novinarjev Slovenije. Pridružile se bodo še partnerske organizacije, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Neomejeni svobodni tisk (FPU) ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT).

Predstavniki MFRR se bodo v dveh tednih srečali z različnimi deležniki, vključno z novinarji, uredniki, združenji, civilno družbo, visokošolskimi učitelji in poslanci iz celotnega političnega spektra, pa tudi državnimi institucijami in vladnimi predstavniki.

Delegacija načrtuje tudi srečanja s predstavniki Radiotelevizije Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA), na katerih bodo razpravljali o vse večjih pritiskih na javni servis. Cilj misije je bolje razumeti dogajanje v Sloveniji v zadnjem letu in oceniti glavne izzive, s katerimi se soočajo novinarji.

Ugotovitve misije in seznam priporočil za vladajočo koalicijo in EU bodo predstavili julija v poročilu. Ko bodo ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 to dopuščali, načrtujejo tudi prihod v Ljubljano, kjer se bodo osebno sestali z deležniki in vladnimi predstavniki.

Misija bo potekala v času, ko se bo Slovenija pripravljala na predsedovanje Svetu EU, nacionalna novinarska združenja, mednarodne organizacije in evropske institucije pa medtem izražajo čedalje večjo zaskrbljenost glede svobode medijev v državi.

Partnerji pobude MFRR so v zadnjem letu izrazili zaskrbljenost zaradi več verbalnih napadov javnih osebnosti, vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo, na novinarje in blatenja novinarjev. Prav tako so bili zaskrbljeni zaradi očitnih poskusov večjega nadzora nad javnimi mediji. Misija bo poleg teh vprašanj obravnavala tudi pomisleke glede varnosti novinarjev, pravnih groženj in medijskega pluralizma.

Pobuda MFRR spremlja in se odziva na kršitve medijske svobode v državah članicah EU in državah kandidatkah. V zadnjem letu so podobne misije že izvedli v Črni gori, na Poljskem, v Srbiji in Španiji.

V Sloveniji je v zadnjem času še zlasti izpostavljeno vprašanje STA, ki že od začetka letošnjega leta opravlja javno službo, ne da bi ji vlada plačala zanjo. Do plačila je agencija upravičena na podlagi 66. člena sedmega protikoronskega paketa in zakona o STA.

STA je od začetka leta do danes sicer nemoteno in v polnem obsegu opravljala javno službo, kot ji to določa zakon o STA. Stroške, ki nastajajo pri opravljanju javne službe, zaenkrat pokriva s tržnimi prihodki, vendar je njen obstoj z vsakim dnem vse bolj ogrožen. Vse to se dogaja tik pred 30. letnico njene ustanovitve. Ustanovljena je bila namreč junija 1991.

Zaradi težav, v katerih se je znašla agencija, je Društvo novinarjev Slovenije na svetovni dan svobode medijev, 3. maja, uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek.