Podjetja 12.5.2021 10:47

Španski Glovo v prevzem platforme Ehrana

Ljubljana, 12. maja - Špansko zagonsko podjetje Glovo bo prevzelo enega največjih ponudnikov dostave hrane na dom pri nas, družbo Ehrana, so danes sporočili iz Glova. Kot so zapisali, naj bi se prenos in združitev uradno zaključila v naslednjih nekaj mesecih, podjetji pa že načrtujeta tranzicijsko strategijo. Nakupna cena ostaja zaupna.

Ljubljana. Dostava hrane, e-hrana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dostava hrane, e-hrana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Podjetje Glovo vodi mednarodno platformo za dostavo izdelkov na dom. Poleg hrane iz restavracij svojim uporabnikom nudijo tudi produkte, kot so živila in farmacevtski izdelki, so v sporočilu za javnost zapisali v podjetju.

Direktor podjetja Glovo Oscar Pierre v Ehrani vidi močnega lokalnega igralca, združitev pa zanj predstavlja strateško priložnost za vstop na nov trg ter za nadaljnjo krepitev vpliva v regiji, kjer priljubljenost storitev spletne dostave narašča.

"Z ekipo pri Ehrani tesno sodelujemo in podrobno načrtujemo, da bi zagotovili kar se da nemoteno tranzicijo z minimalnimi motnjami tako pri uporabnikih kot tudi pri partnerjih in dostavljalcih. Veseli nas, da bomo v Slovenijo prinesli svoje izkušnje in znanje iz tujine ter da bomo obogatili ponudbo in kakovost dostave hrane in ostalih izdelkov na dom," so direktorjeve besede povzeli v sporočilu za javnost.

Združitve pa se veselijo tudi pri Ehrani. Kot je dejal direktor in eden izmed ustanoviteljev omenjenega podjetja Borut Markelj, je Glovo že večkrat pritegnil njihovo pozornost. "Veseli smo, da bo tudi Ehrana odslej del mednarodne zgodbe o uspehu, saj verjamemo, da bo združitev prinesla dodano vrednost tako za naše uporabnike in poslovne partnerje, kot tudi za slovenski sektor dostave na dom," je dejal.

V podjetjih načrtujejo, da bo dostava delovala pod blagovno znamko Glovo, pri čemer se bodo o prihodnjih uvedbah v posameznih mestih odločali posebej.

Glovo svojo prisotnost v vzhodni Evropi širi na račun financiranja t. i. Serije F. Zbrali so 450 milijonov evrov, kar predstavlja rekordni znesek v zgodovini zagonskih podjetij v Španiji.

V začetku letošnjega leta je Glovo sklenil tudi 100 milijonov evrov vredno partnerstvo s švicarskim nepremičninskim podjetjem Stoneweg, ki je usmerjeno v razvoj novo-ustanovljene Q-Commerce
divizije, ki bo sodelovala pri vzpostavitvi mikrodistribucijskih centrov znotraj mestnih središč.

Platforma Ehrana je bila ustanovljena leta 2010. Danes šteje več kot 270.000 uporabnikov in 500 partnerskih restavracij ter deluje v 32 slovenskih mestih. Podjetje Glovo pa je bilo ustanovljeno leta 2015 v Barceloni in deluje v Jugozahodni Evropi, Vzhodni Evropi in Podsaharski Afriki. Aplikacija povezuje uporabnike z restavracijami, trgovskimi verigami, lekarnami in maloprodajnimi trgovinami, vključuje pa tudi kategorijo razno, ki uporabnikom omogoča, da naročijo, kar želijo.

Dva največja ponudnika dostave hrane na dom pri nas, Ehrana in finski Wolt, zadnje leto na račun omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa beležita razcvet poslovanja.