Mediji 10.5.2021 17:37

Varuh Svetina: Neodvisni mediji ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev

Ljubljana, 10. maja - Ombudsman Peter Svetina, ki je na pogovor danes sprejel varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinko Todorovski, je poudaril, da neodvisni mediji in javni servisi ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev. Sogovornica je namreč izrazila zaskrbljenost nad poskusi za razgradnjo zaupanja v profesionalne medije.

Ljubljana. Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Varuh človekovih pravic Peter Svetina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svobodni, pluralni in neodvisni mediji in javni servisi so po Svetinovih besedah temeljna sestavina demokratične družbe. To je izrecno poudaril tako v Bruslju na razpravi o svobodi medijskega prostora v Sloveniji kot ob svetovnem dnevu svobode medijev, 3. maju, je povedal sogovornici.

Ilinka Todorovski pa je ocenila, da je v razmerah, ko se skuša razgraditi zaupanje v profesionalne medije, težko ohranjati nepristranskost pri poročanju, so zapisali pri varuhu človekovih pravic.

Oba sta se sicer strinjala, da se je raven etike javne besede med epidemijo covida-19 znižala. Spletni napadi na izpostavljene osebe so stalnica, sovražni, žaljivi in vulgarni besednjak pa se je z družbenih omrežij z legitimiteto najbolj vidnih predstavnikov družbe preselil v vsakdan.

Tako varuh človekovih pravic kot varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije (RTV) Slovenija se še vedno srečujeta s porastom čustveno obarvanih sporočil, ki niso pobuda ali pritožba, kar je pri obeh zahtevalo drugačno organizacijo dela.

Ilinka Todorovski, ki je Svetini predala letno poročilo za lani, je poudarila, da je bilo iz mnenjskih odzivov velikokrat lažje razbrati pogled avtorja na družbeno stvarnost kot razbrati očitke medijski vsebini.

Svetina pa jo je seznanil z naravo dela institucije varuha v času epidemije in z nekaterimi opozorili oziroma priporočili, ki so jih podajali vladi in organom oblasti z namenom, da bi preprečili bodisi kršenje pravice bodisi nesorazmerne posege vanje.

Sprejemanje odločitev odgovornih v času epidemije je po njegovih besedah prineslo številne nejasnosti, zaradi česar se je zaupanje ljudi omajalo. Ti so odgovore na svoja vprašanja iskali pri različnih institucijah, je povedal.

Dotaknila sta se tudi dostopnosti vsebin za ranljive skupine, za kar si pri varuhu nenehno prizadevajo, prav tako pa je stalen tudi razvoj možnosti pri javnem servisu, da te skupine dobijo zanje pomembne vsebine kar se da hitro in na njim ustrezen način.

Strinjala sta se, da je reorganizacija javnega servisa RTV Slovenija potrebna, pričakovanja pa so v veliki meri naslovljena na novega generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha, je poudarila Ilinka Todorovski. Dejala je še, da je poseben izziv nagovarjati napačna prepričanja in mite o RTV Slovenija ter poslanstvo in dejavnost javnega servisa predstaviti v vsej njegovi širini, so še zapisali pri varuhu človekovih pravic.