Mediji 10.5.2021 17:25

Turk: Mediji bi morali zagotavljati ravnotežje med koalicijo in opozicijo

Ljubljana, 10. maja - Politično gibanje Povežimo Slovenijo je danes organiziralo pogovor Zakaj nas pogled na svobodo medijev v Sloveniji tako deli? Gost pogovora Žiga Turk je povedal, da so javni mediji v Sloveniji levo usmerjeni, morali pa bi zagotavljati ravnotežje med koalicijo in opozicijo.

Ljubljana, Cankarjev dom. Kolumnist Žiga Turk. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Kolumnist Žiga Turk.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Žiga Turk je mnenja, da bi morale provladne stranke stopiti korak nazaj in si prizadevati za uravnoteženo sestavljanje organov STA in RTV Slovenija. To bi po njegovem mnenju zagotavljalo ravnotežje med katerokoli koalicijo in opozicijo. Trenutni vladni konflikt s STA, tako Turk, škoduje predvsem vladi.

Novinarsko delo v Sloveniji oziroma novinarstvo je Turk ocenil kot nadrejeno političnim strankam, kar je po njegovem mnenju v nasprotju z "razvitimi demokracijami". Posledično naj bi si vedno manj novinarjev lahko privoščilo delati kvalitetno novinarsko delo. Dodal je še, da so politične stranke, predvsem manjše, pri nas bolj odvisne od medijev kot mediji od strank.

Medije stranke SDS opisuje kot pozitivne za pluralnost, njihova težava pa je, tako Turk, da nagovarjajo le volilno bazo SDS, ne pa tudi vseh ostalih.

Pogovor je vodil politični analitik Marko Balažic.