Mediji 10.5.2021 15:55

V kampanji Za obSTAnek v prvem tednu zbrali 189.000 evrov

Ljubljana, 10. maja - Uvod kampanje Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije s prijatelji STA zbira sredstva za pomoč STA, je po navedbah društva izjemen, saj jim je v tednu dni uspelo zbrati 189.000 evrov. Ime tedna na Valu 202 pa je postala predsednica Sindikata novinarjev Slovenije in novinarka STA Alenka Potočnik.

Ljubljana. Kampanja Društva novinarjev Slovenije za zbiranje sredstev za STA, Za obSTAnek. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kampanja Društva novinarjev Slovenije za zbiranje sredstev za STA, Za obSTAnek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Donatorji, ki so se odzvali prošnji društva za pomoč in v tednu dni od uradnega začetka kampanje zbrali vsoto, ki je enaka enomesečnemu nadomestilu države za javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA), so zagotovili, da bo skoraj sto sodelavcev STA za opravljeno delo dobilo plačilo. To želi vladni urad za komuniciranje namreč preprečiti z nezakonitim finančnim izsiljevanjem, so navedli v društvu.

Potočnikova, ki je danes postala Ime tedna na Valu 202 Radia Slovenija, vodi Sindikat novinarjev Slovenije, kjer so se z drugimi pobudniki protestno in solidarno odzvali na finančno izčrpavanje STA. Po njenih besedah se javnost zlasti v času epidemije covida-19 vse bolj zaveda pomena dobre obveščenosti. Javnost se zaveda, da morajo novinarji odigrati svojo nadzorstveno vlogo in postaviti ogledalo vladi, je poudarila v izjavi za radio po imenovanju za Ime tedna.

Izrazila je upanje, da bo agencija lahko finančno premostila čas, dokler sodišče na odloči o predlogu za izvršbo, ki ga je vodstvo STA vložilo zaradi neporavnanih obveznosti vlade do agencije.

Po navedbah Društva novinarjev Slovenije je akcija Za obSTAnek povezala državljanke in državljane, različne družbenoodgovorne organizacije in podjetja, ki se zavedajo pomena javnega servisa, kot ga zagotavlja STA, in ki ne pristajajo na novinarstvo po nareku oblasti.

Žal po besedah društva kaže, da kljub domačim in tujim pojasnilom odločevalci še niso razumeli svojih zakonskih obveznosti, ko gre za financiranje STA, zato društvo zbira pomoč še naprej. Želijo si zbrati nadomestilo za enoletni znesek za opravljanje javne službe STA, saj bi ji s tem zagotovili stabilnost delovanja v tem letu ne glede na nezakonito ravnanje oblasti.

Verjamejo, da bo s skupnimi močmi mogoče agenciji pomagati, da prebrodi čas do trenutka, ko bo svojo pravico dosegla na sodišču ali našla kakšno drugo rešitev. "Vsi mi, prijatelji STA, se zavedamo nevzdržnega položaja, v katerem smo se znašli zagovorniki javnega interesa in javnih služb, saj za opravljanje javne službe namesto države vnovič plačujemo posamezniki in pravne osebe, v tem primeru celo iz žepa, a druge poti ni, če jih želimo ohraniti," so pojasnili v društvu.

Po njihovih besedah je obveznost oblasti, da javne službe ohranja in krepi. Oblasti, ki tej obveznosti nasprotujejo, so protidružbene, so poudarili. Glede na to bodo še naprej opozarjali na nezakonito stanje. Vladni urad za komuniciranje in vlado pa vnovič pozivajo, naj izpolni svoje zakonske obveznosti, saj jih kampanja ne odvezuje od njih.

Kampanjo, v kateri želijo podpreti sodelavce STA, verodostojno obveščanje, kakovostno medijsko krajino, svobodo in demokracijo, bodo nadaljevali.

Sredstva je mogoče prispevati s ključnima besedama STA1 in STA5 na 1919, na TRR društva na Vošnjakovi ulici 8 v Ljubljani SI56 6100 0002 5727 075, namen: Donacija za obSTAnek, koda namena: CHAR, referenca SI99, in preko kreditnih oziroma plačilnih kartic. Več informacij je na spletni strani zaobstanek.si, prav tako pa je sredstva mogoče prispevati tudi v mobilni denarnici mBills v zavihku donacije.

Na STA pa so po objavi na Facebooku, v kateri je moški iz Tržiča pozval k zbiranju zamaškov za agencijo, v zadnjih dneh prejeli več kuvert z zamaški in žaljivimi sporočili. Grožnje preverja tudi policija. STA bo prejete zamaške skupaj z drugimi, ki jih redno zbira na svojem sedežu, predala Rdečemu križu Slovenije, kjer ravno zdaj poteka akcija zbiranja zamaškov za dečka Luka s cerebralno paralizo. Zamaški mu bodo pomagali do drage terapije, ki mu bo olajšala pot do samostojnosti.

Društvo novinarjev Slovenije je začetek kampanje Za obSTAnek uradno naznanilo 3. maja, na svetovni dan svobode medijev. Po takratnih besedah predsednice društva Petre Lesjak Tušek ne gre samo za STA. "Gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti," je dejala.