Podjetja 6.5.2021 18:24

Slovenski podjetniki s kitajskim veleposlanikom o gospodarskem sodelovanju

Ljubljana, 6. maja - Slovensko-kitajski poslovni svet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je danes gostil kitajskega veleposlanika v Sloveniji Wang Shunqinga in gospodarskega svetovalca veleposlaništva Yuan Kehuo. Veleposlanik je poudaril, da mora Slovenija za uspešno sodelovanje s Kitajsko zagotavljati pravično okolje za sodelovanje vseh podjetij na trgu.

Kitajska, Šanghaj. Slovenska in kitajska zastava. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Kitajska, Šanghaj.
Slovenska in kitajska zastava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Wang je izpostavil priložnosti za slovenska podjetja na Kitajskem v okviru novo sprejetega kitajskega petletnega načrta za državni razvoj. Načrt predvideva omogočanje širšega dostopa do kitajskega trga tujim podjetjem, vključno s slovenskimi. Ena od priložnosti za slovenska podjetja je nastop na trgovskem sejmu China-CEE Expo junija letos, so poudarke povzeli na GZS.

V prihodnosti bo v okviru iniciative 17+1 poleg političnega srečanja potekal tudi ekonomsko-trgovski simpozij, kjer lahko slovenska podjetja nadaljujejo s spoznavanjem kitajskega trga in predvsem iskanjem pravih kitajskih partnerjev.

Pogovor je tekel tudi o turizmu, pri čemer je Yuan izpostavil dobro prakso kitajsko-slovenskega sodelovanja. Leta 2019 je namreč Kitajska organizirala seminar za turistične organizatorje iz Slovenije, ki jim je odprl vrata v svet kitajskega turizma ter jim pomagal doseči kitajske turiste. Trenutno zaradi pandemije covida-19 kitajski državljani še ne potujejo turistično, s strategijo cepljenja pa bi se lahko to kmalu spremenilo.

Evropska agencija za zdravila je sicer pred nekaj dnevi začela s proučevanjem enega izmed kitajskih cepiv proti covidu-19, Sinovac, in preverja možnosti za njegovo uporabo v Evropi. Rezultati naj bi bili znani prihodnji teden.

Dogodka se je udeležilo več kot 30 predstavnikov slovenskih podjetij in medijev. Slovensko-kitajski poslovni svet pri GZS sicer pridruženim podjetjem in posameznikom ponuja priložnost za spoznavanje in delovanje na kitajskem trgu, izmenjavo dobrih praks za vstop na tržišče, poslovno povezovanje podjetij in potencialnih poslovnih partnerjev, poslovne delegacije na Kitajsko in mreženje članov.