Mediji 4.5.2021 12:37

Ministrstvo za kulturo po svetovnem dnevu svobode medijev le za kakovostno novinarstvo

Ljubljana, 4. maja - Želja, prizadevanja in misel o svobodi medijev naj bodo prisotni sleherni dan in vse leto, ob letošnjem svetovnem dnevu svobode medijev poudarja ministrstvo za kulturo, ki ocenjuje, da lahko ta svetovni dan spodbudi k razmisleku, kje smo in kam gremo. Poudarjajo, da je pomembno krepiti le kakovostno novinarstvo.

Ljubljana.
Ministrstvo za kulturo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na ministrstvu za kulturo so se v sporočilu za javnost po ponedeljkovem svetovnem dnevu svobode medijev pridružili pozivu ZN k potrditvi pomena negovanja informacij kot javne dobrine in vabilu k razmisleku, kako okrepiti novinarstvo. A kot poudarjajo, je pomembno krepiti le "kakovostno novinarstvo, ki nam ponudi zanesljive in verodostojne informacije, ki ne meša mnenj in dejstev; takšno novinarstvo, ki sta mu tuja laž in hujskaštvo; takšna medijska krajina, v kateri ni prostora za medijske umore in v kateri je samorefleksija tako vitalna, da namesto lažne solidarnosti sama izloči vse tisto, kar ne sodi v medijsko polje".

Zavzemajo se za okrepitev novinarstva in medijev, ki omogočajo kakovostno informiranje, na osnovi katerega se lahko ljudje verodostojno odločajo in tudi sprejemajo odločitve. "Le takšno novinarstvo bi tudi lahko nosilo ta naziv, vse ostalo je propaganda in manipulacija," so poudarili.

"Pravici do obveščenosti je treba v istem stavku dodati tudi odgovornost tistih, ki jim je zaupano informiranje. Steber kakovostnega in profesionalnega novinarstva je izobražen novinar, ki mu je tuja aktivistična in navijaška manira, ki mu poklic novinarja predstavlja poklicanost k resnici. Informacija kot javna dobrina ne sme biti popačena in zlorabljena, tudi ko s to dobrino rokujejo mediji v zasebni lasti, nasilje nad poštenim informiranjem pa bi moralo biti še posebej tuje javnemu medijskemu servisu," so še poudarili na ministrstvu.

Popačena medijska krajina in neprofesionalno novinarstvo sta grožnja demokraciji, opominja ministrstvo za kulturo in dodaja, da "le v družbah, ki živijo polno demokracijo, lahko zaživi tudi svoboda medijev".

Ministrstvo za kulturo pa je prav na ponedeljkov dan svobode medijev objavilo tudi odziv resornega ministra Vaska Simonitija na izjavo podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, ki je 16. aprila ocenila, da je v Sloveniji ogroženo trajnostno financiranje medijev. Očitek Jourove je minister zavrnil in jo prosil, naj svojo izjavo podkrepi s konkretnimi primeri, ki kažejo na domnevno "ogroženo trajnostno financiranje" medijev v Sloveniji.