Podjetja 4.5.2021 11:35

Banka Slovenije: Vloge gospodinjstev v bankah lani na rekordnih 23 milijard evrov

Ljubljana, 4. maja - Državni ukrepi na trgu dela, povezani s koronavirusom, so lani omogočili nadaljnjo rast razpoložljivega dohodka gospodinjstev. Ta se zlasti zaradi ukrepov proti širjenju virusa ni močneje prelil v potrošnjo, ampak v večje varčevanje. Vloge gospodinjstev so se v bankah povečale na rekordnih 23 milijard evrov, ugotavlja Banka Slovenije.

Ljubljana.
Poslopje Banke Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Zaradi obsežnih podpornih državnih ukrepov na trgu dela (npr. dodatki za delo v času epidemije, ukrep začasnega čakanja na delo, delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, kmete in verske uslužbence), na področju socialnih transferov (solidarnostni dodatek za upokojence, študente in druge ranljive skupine prebivalstva) in tudi višjih pokojnin se je lani bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev povečal, glede na leto 2019 je bil višji za 3,8 odstotka oziroma 1,1 milijarde evrov, je danes sporočila Banka Slovenije.

"Kljub povečanim finančnim sredstvom, ki so jih imela gospodinjstva na voljo, je zasebna potrošnja v Sloveniji v lanskem letu močno upadla, enaka gibanja pa so bila prisotna v vseh ostalih državah evrskega območja. Razlogi so povezani zlasti z omejitvenimi ukrepi, potrebnimi za zajezitev širjenja virusa, delno pa tudi s previdnostnim obnašanjem prebivalcev," so zapisali.

V času spomladanskega in jesenskega zaprtja v Sloveniji je bilo delovanje precejšnega dela storitvenih dejavnosti in trgovin z nenujnim blagom namreč vsaj deloma omejeno. S tem je bilo trošenje potrošnikov v pomembnem delu onemogočeno. Posledično so gospodinjstva lani potrošila približno 2,6 milijarde evrov manj kot leto prej.

"V Banki Slovenije ugotavljamo, da so gospodinjstva svoje prihodke v veliki meri prelila v varčevanje," so navedli. Stopnja varčevanja se je tako lani glede na leto 2019 povečala za 11,7 odstotne točke, na 25 odstotkov. "Glavni dejavnik porasta stopnje varčevanja gospodinjstev v lanskem letu je bilo t. i. prisilno varčevanje, ki je povezano z nezmožnostjo trošenja v času epidemije. Zlasti spomladi, na začetku epidemije, pa je velika negotovost spodbudila tudi previdnostno varčevanje," so dodali.

Med oblikami varčevanja znaten del odpade na vpogledne vloge v bankah. Obseg vlog gospodinjstev v bankah se je lani povečal za več kot za več kot dve milijardi evrov in trenutno dosegajo zgodovinsko najvišje ravni, več kot 23 milijard evrov.

Ob povečanem razpoložljivem dohodku, ki se močneje preliva v večje varčevanje, in na drugi strani zmanjšani zasebni potrošnji, smo prebivalci lani zmanjšali tudi povpraševanje po potrošniških kreditih (poleg Slovenije so takšna gibanja beležile tudi številne druge države evrskega območja). Celoten obseg potrošniških posojil bank in hranilnic v Sloveniji se je lani zmanjšal za 218 milijonov evrov. "Prispevek zmanjšanja potrošniškega kreditiranja k zasebni potrošnji je bil torej majhen," ugotavlja centralna banka.

"V Banki Slovenije ocenjujemo, da se bo ob izboljšanju epidemioloških razmer razpoložljiv dohodek gospodinjstev v večji meri usmerjal v zasebno potrošnjo. Ta bo znova postala pomembno gonilo gospodarske aktivnosti tako v Sloveniji kot tudi v ostalih državah evrskega območja," so še navedli.