Mediji 3.5.2021 11:21

ZNP ob dnevu svobode medijev z opozorilom o zlorabah medijev v politične namene

Ljubljana, 3. maja - V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev poudarili, da svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri zaposleni v medijih po oceni ZNP v zadnjem letu niso bili kos. Opozorili so tudi na zlorabo medijev v politične namene.

Ljubljana.
Mediji, mikrofoni, novinarstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V ZNP so ob današnjem dnevu svobode medijev izrazili zadovoljstvo, da Slovenija zadnjih 30 let ponuja formalne pogoje za pluralen medijski razvoj. Ob tem pa z obžalovanjem ugotavljajo, da stanje slovenskih medijev z vidika pluralizma in profesionalizma nikoli po letu 1990 še ni bilo v taki krizi in podvrženo tako številnim zlorabam v politične namene, so zapisali.

V združenju ne izpostavljajo kot poglavitne težave zgolj dejstva, da je več kot 90 odstotkov najvplivnejših slovenskih medijev nazorsko bliže slovenski politični levici, ampak opozarjajo tudi na do zdaj nevidene profesionalne zdrse, ko posamezna občila, vključno z največjima POP TV in Radiotelevizijo Slovenija, povsem odkrito, grobo in nekritično zlorabljajo in uporabljajo svoj medijski vpliv v podporo politični levici v skupni želji da spet prevzame oblast v državi.

"To počnejo tudi za ceno rušenja prizadevanj za zajezitev epidemije covida-19 oz. zaščite človeških življenj, kar je skrajno nevarno in zaskrbljujoče. V ZNP zato izpostavljamo oceno, da so tisti uredniki in novinarji, ki so s svojim delovanjem namerno ustvarjali zmedo in hromili prizadevanja za uspešnejši spopad naše države s pandemijo covida-19, soodgovorni za večje število smrtnih žrtev te bolezni," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so izpostavili, svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri slovenski medijski delavci, lastniki, direktorji, uredniki in novinarji v zadnjem letu niso bili kos. "Mislimo predvsem na tiste, ki so dajali v času najhujše epidemije rušenju vlade in sprožanju laži o slovenski medijski krajini v tujini prednost pred zaščito človeških življenj zaradi epidemije korona virusa," so navedli.

ZNP se sicer ograjuje od medijskih manipulacij glede usode in ogroženosti Slovenske tiskovne agencije (STA). "Dejstvo je, da je naš ugleden član, pokojni Borut Meško, po katerem se imenuje nagrada, ki jo za novinarske dosežke podeljuje naše združenje, poleg pretepenega novinarja Mira Petka največja žrtev med slovenskimi novinarji moderne dobe," so še zapisali.