Podjetja 2.5.2021 8:01

Kmetijska zadruga Ljutomer Križevci obnavlja oljarno in povečuje skladišča

Ljutomer, 2. maja - Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci je lani kljub neugodnim razmeram povečala prihodke na dobrih 12,3 milijona evrov, ustvarili so tudi nekaj več kot 8800 evrov dobička. Ta čas načrtujejo dve večji naložbi, to sta nadgradnja tehnološke opreme v Oljarni v Ključarovcih in povečanje skladišč v Ljutomeru.

Ljubljana.
Oranje njive, poljedelstvo, kmetijstvo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zadruga se je lani, podobno kot drugi v panogi, soočala s številnimi težavami, ki so bile posledica tako dejavnikov znotraj kmetijstva kot epidemije covida-19. Težave bo bile najprej pri odkupu mleka s padcem cen, nato pri govedu, v drugi polovici leta pa pri odkupu prašičev. Je bilo pa leto 2020 izjemno za poljščine. Odkupili so rekordne količine žit, čeprav so bile odkupne cene nekoliko nižje kot leto prej, je povedal direktor zadruge Ljutomer Križevci Slavko Petovar.

V sprejetem poslovnem načrtu za letos pričakujejo minimalen negativen poslovni rezultat. Obseg prihodkov bo letos po načrtih podoben kot lani z rastjo v delu maloprodaje, ker želijo biti še konkurenčnejši pri oskrbi z repro materialom. Poleg tega bodo od kmetov odkupili vse pridelke, ki jim jih bodo ti ponudili. Z veliko večino imajo tudi sklenjene pogodbe.

"Kmetom pojasnjujemo, da je kmetijstvo panoga, ki je v zadnjih letih deležna velikih strukturnih sprememb in da se tudi oni, tako kot mi vsi, morajo prilagajati in spreminjati ter postajati boljši v poslovnem okolju, ki je drugačno, kot je bilo pred petimi ali desetimi leti. Predstavimo jim realno stanje in napovedi in svetujemo, da najdejo poslovni model, v katerem bodo tudi kmetje uspešni," je dejal Petovar.

Zadruga letos načrtuje dve večji naložbi. V Oljarni v Ključarovcih bodo nadgradili tehnološko opremo. Investirali so že v novo stiskalnico, kapacitete pa bodo povečali z dodatno pečjo in skladiščem ter drugo opremo za oljarstvo. Naložba je ocenjena na 230.000 evrov.

V skladiščnem centru v Ljutomeru pa želijo obstoječa skladišča prenoviti in jih povečati z dodatnim skladiščem za žitarice s sistemom za polnjenje in praznjenje. Poleg tega nameravajo obnoviti tehnologijo hladilnic. Predračunska vrednost projekta je 1,6 milijona. Za oba projekta pričakujejo nepovratna sredstva države, saj so ju prijavili na razpis Programa razvoja podeželja.

Zadruga ima 193 članov, sodelujejo pa s 350 do 400 kmetovalci iz širšega okolja Prlekije in Prekmurja, nekaj jih je tudi z ormoškega območja. Kot opaža Petovar, kmetje sami ugotavljajo, da je dolgoročno dobro imeti dobrega partnerja v kmetijstvu, ki ga predstavlja zadruga. "Z zadrugo se namreč tveganja, ki so znotraj kmetijske proizvodnje, porazporedijo, in tu je zadruga pomemben partner pri ohranjanju stabilnosti za kmete, ki z zadrugo sodelujejo," je prepričan direktor.