Podjetja 26.4.2021 5:00

Svetovni dan intelektualne lastnine letos o vlogi malih in srednje velikih podjetij

Ženeva/Ljubljana, 26. aprila - Danes obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine, ki tokrat osvetljuje vlogo malih in srednje velikih podjetij v gospodarstvu in kako lahko ta pravice iz naslova intelektualne lastnine izkoristijo za gradnjo močnejših, konkurenčnejših in odpornejših podjetij.

Generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) Daren Tang je ob svetovanem dnevu intelektualne lastnine poudaril, da malim in srednjim podjetjem ne pripisujemo zadostnih zaslug za razvoj globalnega gospodarstva. Poudaril je, da bodo ravno ta motor okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19.

Mala in srednje velika podjetja tvorijo 90 odstotkov vseh podjetij in zaposlujejo 70 odstotkov delovne sile, je še izpostavil Tang. Mnoga od njih pa se po besedah generalnega direktorja WIPO ne zavedajo prednosti, ki jih prinašajo pravice o intelektualni lastnini. "Gre za močno orodje, ki jim lahko pomaga ne samo preživeti, ampak tudi poveča njihovo konkurenčnost in omogoča rast," je poudaril.

Članice WIPO so za svetovni dan intelektualne lastnine leta 2000 določile 26. april - dan, ko je leta 1970 v veljavo stopila konvencija organizacije. Z njim želijo povečati splošno razumevanje intelektualne lastnine in javnosti predstaviti, kako ta prispeva k razcvetu glasbe in umetnosti ter spodbuja tehnološke inovacije, ki pomagajo oblikovati naš svet.