Startupi 20.4.2021 15:53

V Novem mestu se obetajo novi prostori za mlada inovativna podjetja

Novo mesto, 20. aprila - Mestna občina Novo mesto bo v okviru projekta UrbaNMakerspace kupila, uredila in opremila poslovne prostore za mlada inovativna podjetja oz. podjetniški inkubator. Gre za skoraj 600.000 evrov vreden projekt, Evropski sklad za regionalni razvoj bo v okviru dogovora za razvoj regije zanj prispeval nekaj več kot 350.000 evrov.

Novo mesto. Dolenjska prestolnica Novo mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Dolenjska prestolnica Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po podatkih novomeške občine bodo za projekt inkubatorja dobili skupaj dobrih 470.000 evrov denarne podpore, ob vložku iz EU bo svoj delež prispevala tudi država. Razliko v znesku nekaj več kot 120.000 evrov bodo pokrili sami.

Projekt že teče, končati ga nameravajo konec prihodnjega leta, so dodali.

Gre sicer za prostore s površino skoraj 300 kvadratnih metrov na Novem trgu 9 v Novem mestu. Omenjeni inkubator bo ponujal poslovne prostore za do pet let stara podjetja, opremljen bo tudi z delavnico s 75 kvadratnimi metri in s sodobno tehnično ter robotsko opremo.

Kot so zapisali, je novomeški župan Gregor Macedoni kot temeljni razlog za naložbo navedel ustvarjanje spodbudnega podjetniškega okolja, ki bi na dolgi rok zagotavljalo nova in bolj dobičkonosna delovna mesta ter prestrukturiranje gospodarstva iz tradicionalnih gospodarskih panog v dohodkovno intenzivnejše, ki potrebujejo višje in visoko izobraženi kader.

Regija "potrebuje razvojni model, ki bo povečal zanimanje posameznikov za razvoj podjetništva in jim omogočil razvoj podjetniških idej v domačem okolju", je poudaril župan in pristavil, da bo UrbaNMakerspace "za že obstoječe vsebine, ki so na voljo za zagonska podjetja, pomenil pomembno dopolnitev in podporo pri ustvarjanju novih inkubiranih podjetij in delovnih mest, dodatna vrednost projekta pa bo podpora pri razvoju novih zmogljivostih na področju robotskih tehnologij, ki jih gospodarstvo v Novem mestu in regiji nujno potrebuje za uresničevanja koncepta pametnih tovarn".

Po drugi strani pa želijo na novomeški občini spodbuditi "razvoj tehnologij na področju tehnologij IoT in pametnih mest. S tem bo projekt na več področjih pripomogel k uresničevanju slovenske strategije pametne specializacije, s tem pa bomo tudi zmanjšali odliv kadrov in izboljšali razvojne možnosti regije, ", je še dejal Macedoni.

Sofinanciranje projekta je odobrila vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je zapisala, da bo inkubator spodbujal delovanje mladih inovativnih podjetij, prenos izkušenj med podjetniki, ustvarjanje novega znanja in razvoj ustvarjalnih zamisli.