Podjetja #družba 20.4.2021 13:58

Informativni dan o razpisu za gradnjo širokopasovnih omrežij na belih lisah

Ljubljana, 20. aprila - Na ministrstvu za javno upravo so danes pripravili informativni dan o javnem razpisu za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije GOŠO 5. Po besedah ministra Boštjana Koritnika se zavedajo številnih belih lis, a pozitivno je, da so na voljo dodatna evropska sredstva, s pomočjo katerih je možno to število zmanjšati.

Ljubljana.
Ministrstvo za javno upravo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ministrstvo za javno upravo je javni razpis GOŠO 5, katerega cilj je omogočiti izgradnjo infrastrukture na območjih, kjer vsem gospodinjstvom dostopovna širokopasovna omrežja naslednje generacije še niso na voljo in hkrati ni tržnega interesa za njihovo gradnjo, objavilo 19. marca. Na voljo je 21,7 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval nekaj več kot 17,3 milijona evrov.

Na razpisu lahko kandidirajo registrirani operaterji elektronskih komunikacij. Za predložitev vlog imajo za prvo odpiranje čas do 27. maja, za drugo do 24. junija, za tretje do 29. julija, za četrto do 26. avgusta, za peto pa do 30. septembra.

Pet zaporednih mesečnih odpiranj je bistvena sprememba glede na predhodne razpise. To pomeni, da lahko v naslednjih mesecih pripravijo vloge vsi zainteresirani investitorji, pri čemer niso v časovni stiski zaradi enega oz. edinega datuma odpiranja vlog, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Koritnik je opozoril še na nekatere spremembe tokratnega razpisa, med njimi povečanje sofinanciranja s 1200 evrov na belo liso na 1700 evrov oz. še višje, ter dejal: "Menimo, da smo s spremembami vsebine javnega razpisa bistveno izboljšali možnosti za izvedbo projektov. Upamo, da boste v tem videli tudi poslovno priložnost, da bomo lahko skupaj pripomogli k povezljivosti in boljšim storitvam za končne uporabnike. Navsezadnje je ta javni razpis resnično zadnja priložnost za sofinanciranje gradnje omrežij v tej finančni perspektivi."

Spomnil je, da je v teku tudi četrti razpis (GOŠO 4), na katerem je bilo na voljo do 29,5 milijona evrov. Doslej je bilo podpisanih pet pogodb z dvema investitorjema za sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij v 36 občinah. S tem bo pokritih 6550 belih lis.

Koritnik je pozval k odločnejšemu ukrepanju na področju razpoložljivosti infrastrukture. "Navsezadnje smo lahko tudi v sedanjih okoliščinah pandemije ugotovili, kako pomembna je ustrezna povezljivost za delo in šolanje na daljavo. Zato smo se odločili za še en javni razpis, za sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij," je izpostavil.