19.4.2021 13:45

Helikopter Ingenuity opravil prvi polet na Marsu

Washington, 19. aprila - Helikopter Ingenuity je danes uspešno opravil prvi polet na Marsu, je sporočila ameriška vesoljska agencije Nasa. Polet helikopterja so doslej zaradi tehničnih težav večkrat preložili.

ZDA. Helikopter Ingenuity opravil prvi polet na Marsu. Foto: Jpl-Caltech/NASA Arhiv Jpl-Caltech/NASA

ZDA.
Helikopter Ingenuity opravil prvi polet na Marsu.
Foto: Jpl-Caltech/NASA
Arhiv Jpl-Caltech/NASA

"Višinomerski podatki potrjujejo, da je Ingenuity izvedel prvi polet motornega letala na drugem planetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob veselju v kontrolni sobi sporočila glavna inženirka Nasinega laboratorija za reaktivni pogon MiMi Aung.

"Zdaj lahko rečemo, da je človeštvo poletelo z rotorskim zrakoplovom na drugem planetu" je še dejala inženirka Aung svoji ekipi. "Tako dolgo smo govorili o trenutku naših bratov Wright na Marsu, in tukaj je," je dodala.

Helikopter Ingenuity, ki tehta približno 1,8 kilograma, se je v začetku aprila ločil od roverja Perseverance, ki je na rdečem planetu pristal sredi februarja.

Na kratkem posnetku, ki ga je poslal rover Perseverance, je videti helikopter, kako lebdi tri metre nad površino Marsa, nato pa se ponovno dotakne njegove površine. Sam helikopter je s svoje kamere prav tako poslal črno-belo fotografijo, na kateri je videti njegovo lastno senco na površini rdečega planeta.

Prvi polet z motornim letalom na Zemlji sta opravila brata Orville in Wilbur Wright leta 1903 v Kitty Hawku v Severni Karolini. V spomin na ta dogodek je na helikopterju Ingenuity košček blaga z letala bratov Wright.