Podjetja 19.4.2021 10:30

Adventura Investments vstopila na trg najema vozil

Ljubljana, 19. aprila - Podjetje Adventura Investments je po izpolnitvi vseh odložnih pogojev in pridobitvi soglasij pristojnih agencij za varstvo konkurence postala 67,5-odstotna lastnica družbe Anticus, ki je nosilka mednarodne franšize Sixt rent-a-car v Sloveniji in na Hrvaškem. Nakup je bil s podpisom kupoprodajne pogodbe dogovorjen oktobra lani.

Ljubljana. Glavni izvršni direktor in solastnik Adventure Investments Aleš Škerlak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glavni izvršni direktor in solastnik Adventure Investments Aleš Škerlak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je ob zaključku transakcije v sporočilu za javnost zapisal glavni izvršni direktor in solastnik Adventure Investments Aleš Škerlak, je podjetje s prevzemom Anticusa okrepilo investicijski steber mobilnost in potovanja ter razširil poslovanje na perspektivno področje najema vozil. Vrednosti posla v družbi ne razkrivajo, po neuradnih informacijah, ki jih navajajo Finance, pa naj bi bil ta vreden okoli osem milijonov evrov.

"Anticus, ki glavnino prihodkov s kratkoročnimi, dolgoročnimi in poslovnimi najemi vozil ustvari na hrvaškem trgu, bo v okviru skupine Adventura Investments deloval samostojno in ločeno od poslovanja preostalih podjetij, z novo članico naše skupine pa imamo ambiciozne načrte," je dejal Škerlak.

V skladu z zastavljenimi načrti bo imela skupina Anticus na vrhuncu letošnje sezone več kot 4000 vozil, do leta 2025 pa se bo število vozil v najemu predvidoma povečalo na več kot 9500. Po prvih ocenah bo skupina letos ustvarila med 35 in 40 milijoni evrov prihodkov, ki se bodo do leta 2025 več kot podvojili in presegli 85 milijonov evrov.

Direktor in tretjinski lastnik podjetja Anticus z okoli 150 zaposlenimi Miha Debevc je pojasnil, da so z delovanjem v Sloveniji in na Hrvaškem v zadnjih letih prišli do točke, ko so za nadaljnji prodor potrebovali finančno močnega in razvojno naravnanega partnerja. Tega so našli v Adventuri Investments.

"Pod okriljem ene izmed največjih slovenskih poslovnih skupin bomo v naslednjem strateškem obdobju še veliko lažje krepili položaj blagovne znamke Sixt in razširili naše poslovanje. Na slovenskem in hrvaškem trgu imamo trenutno skoraj 30 poslovalnic in več kot četrtinski tržni delež, ki ga nameravamo v naslednjih letih še dodatno povečati," je povedal Debevc.

Anticus ima sicer svoje poslovne enote v Mariboru, Celju, Ljubljani, na letališču Jožeta Pučnika, v Kopru, Portorožu in na 22 lokacijah po celotnem ozemlju Hrvaške.

Skupina Adventura Investments, ki poleg matične družbe vključuje še Nomago, Big Bang, Marg in NC Liburnia, je v letu 2020 po prvih ocenah ustvarila okoli 180 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov, število zaposlenih pa je znašalo okoli 1500.