17.4.2021 14:22

Nasa za ponoven pristanek človeka na Luni izbrala podjetje SpaceX

Washington, 17. aprila - Ameriška vesoljska agencija Nasa je razvoj modula za ponoven pristanek človeka na Luni zaupala ameriškemu zasebnemu podjetju SpaceX. Pogodba je vredna okoli 2,9 milijarde ameriških dolarjev (2,4 milijarde evrov). Ustanovitelj SpaceX Elon Musk je na Twitterju sporočil, da so počaščeni.

Srbija, Beograd. Luna. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Luna.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

"Danes z velikim veseljem sporočamo, da smo podjetju SpaceX dodelili nadaljevanje razvoja našega integriranega sistema za pristajanje ljudi," je povedala vodja Nasinega programa za pristajanje ljudi Lisa Watson-Morgan po poročanju tujih tiskovnih agencij.

SpaceX je premagal podjetje Jeffa Bezosa Blue Origin in tehnološko podjetje, ki deluje na področju obrambe, Dynetics. Odločitev, da bo v projektu sodelovalo samo eno podjetje, je nekoliko neobičajna. Ponavadi jih izberejo več, če je kakšno od njih neuspešno pri razvoju.

Ustanovitelj zmagovalnega podjetja Musk je v odzivu na Twitterju sporočil, da so počaščeni, da bodo lahko sodelovali pri Nasinem programu Artemis, katerega cilj je poslati človeka na Luno.

Pogodba, vredna 2,4 milijarde evrov, vključuje prototip vesoljskega plovila za večkratno uporabo Starship, ki ga preizkušajo v Teksasu. Vse štiri različice, ki jih je SpaceX preizkusil doslej, so sicer ob poizkusnih poletih eksplodirale.

V okviru programa Artemis namerava Nasa v kapsuli Orion, ki bo nameščena na raketo Space Launch System, proti Luni poslati štiri astronavte. Kapsula se bo priključila na vesoljsko postajo Gateway v Lunini orbiti, od koder bosta dva astronavta s Starshipom poletela na površje Lune. Na prvi misiji bi se lahko Orion priključil neposredno na plovilo podjetja SpaceX.

Astronavta bosta na Luni predvidoma preživela en teden. Nato se bosta s Starshipom vrnila v Lunino orbito, od tam pa z Orionom nazaj na Zemljo.

Nasa prvi pristanek človeka na Luni po letu 1972 načrtuje za leto 2024. Ena od dveh astronavtov bo po načrtih ženska.