Turizem 17.4.2021 9:34

STO z izobraževanjem za turistične vodnike na področju video vsebin

Ljubljana, 17. aprila - Slovenska turistična organizacija (STO) bo v ponedeljek izvedla celodnevno brezplačno izobraževanje za licencirane turistične vodnice in vodnike na temo produkcije video vsebin za virtualna vodenja. Takšna oblika vodenj je pridobila na zagonu v času globalne pandemije covida-19.

Turistični vodniki so med tistimi deli turistične panoge, ki so bili v času pandemije covida-19 najbolj prizadeti. "Lansko in letošnje leto sta polna izzivov za turistične vodnike. Naše delo se običajno odvija na terenu, a ga zaradi splošnega zdravstvenega stanja ne moremo opravljati," je februarja na spletnem dogodku poudarila predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Argos Mateja Kregar Gliha.

Takrat so v društvu izpostavili več načinov, kako bi jim država lahko dodatno pomagala preživeti in znova zagnati dejavnosti. Med njimi so bili krepitev sredstev za turistična vodenja, povračilo stroškov za nakup opreme za spletne vodene oglede ter sredstva za dodatna izobraževanja.

Sedaj jih STO vabi na izobraževanje v okviru Akademije za trženje v turizmu. To bo potekalo prek spletnega orodja Zoom. "Namen izobraževanja je krepitev kompetenc licenciranih turističnih vodnikov in pridobitev novih znanj s področja priprave video vsebin za virtualna vodenja. Strokovnjaki bodo z udeleženci delili izkušnje in znanja, ki so potrebna za celoten proces produkcije vsebin," so poudarili na STO.

Tako se bodo med drugim udeleženci učili, kako se pripraviti na snemanje, kako nastopati pred kamero in posneti atraktivne, gledljive vsebine ter kako slednje uspešno distribuirati. Znanje bodo med drugim z njimi delili producent multimedijskih vsebin Jan Macarol, TV voditelj David Urankar, Uroš Ule iz AudioGuide.si ter fotograf, filmar in podjetnik Alex Strohl. Nagovorila jih bo tudi direktorica STO Maja Pak.

Lani je sicer država lani prek STO za turistična vodenja namenila 146.000 evrov sredstev, na objavo pa že čaka nov poziv, težak 300.000 evrov. Objavili naj bi ga takoj, ko bo dejavnost znova dovoljena.