Turizem 17.4.2021 7:42

Veliko zanimanje za slovenski turizem v Avstriji, Nemčiji in Švici

Ljubljana, 17. aprila - Organizatorji potovanj in turistični agenti iz Avstrije, Nemčije in Švice so na nedavni virtualni turistični borzi v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) izkazali veliko zanimanje za slovensko turistično ponudbo. Dogodka se jih je udeležilo več kot 140, so sporočili z STO.

Ljubljana.
Prestolnica Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Celodnevna virtualna turistična borza je bila dogodek v seriji poslovnih dogodkov Feel Slovenia Business Date. Organizatorji potovanj in turistični agenti z nemško govorečih ključnih trgov slovenskega turizma so se v virtualnem okolju srečali s predstavniki 33 slovenskih turističnih ponudnikov in destinacij, odvilo se je več kot 400 sestankov.

Z virtualnimi poslovnimi dogodki in turističnimi borzami STO slovenskemu turističnemu gospodarstvu tudi v obdobju, ko dogodki v živo niso možni, omogoča komunikacijo in ohranjanje stikov s predstavniki turistične panoge v tujini ter nudi možnost poglobljene predstavitve turistične ponudbe in novosti preko virtualnih stojnic, individualnih sestankov in videoklicev. "Stalna prisotnost na trgih nemško govorečih držav in ohranjanje poslovnih vezi s partnerji sta ključnega pomena za obdobje okrevanja panoge, ko bo med prvimi zaživel regijski turizem, katerega definira dostopnost z avtomobilom," je poudarila direktorica STO Maja Pak.

Raziskave Evropske potovalne komisije o namerah potovanj znotraj Evrope kažejo, da se delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, povečuje. Med temi, ki kažejo najvišjo pripravljenost potovati in nameravajo potovati tudi izven domače države, so tudi turisti iz Avstrije, Nemčije in Švice, je dodala Pakova.

Za Nemce ostajajo potovanja na drugem mestu med prioritetami načrtovane porabe, stabilna je tudi kupna moč gospodinjstev, je poudarila vodja predstavništva STO v Nemčiji Rebeka Kumer Bizjak. Več kot polovica prebivalstva letos namerava na počitnice, a so pri načrtovanju še zadržani, v več kot polovici primerov še niso izbrali ciljne destinacije.

Avstrija pa bo za slovenski turizem po pandemiji izjemnega pomena kot naš najbližji trg. Na STO opažajo vidno povečanje zanimanja za slovenski turistično ponudbo s strani avstrijskih turističnih agentov in organizatorjev potovanj, pa tudi splošne javnosti. "Kot je razvidno iz najnovejše raziskave avstrijskega Marketagent, je skupno kar 90,5 odstotka Avstrijcev željnih neomejenih potovanj v letu 2021 in kar 69 odstotkov jih želi nadoknaditi vse zamujeno v letu 2020," je dejala vodja predstavništva STO v Avstriji Žana Marijan.

V seriji poslovnih srečanj Feel Slovenia Business Date bodo do konca maja izvedeni še dogodki za trge Italije, Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Beneluksa in Francije ter specializiran dogodek za področje kongresnega turizma oz. industrije srečanj, so še dodali na STO.