15.4.2021 13:30

EIT želi omogočiti nove priložnosti kulturnemu in kreativnemu sektorju

Budimpešta, 15. aprila - Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) je na današnji spletni novinarski konferenci napovedal, da bo v skladu s svojo strategijo za obdobje 2021-2027 ustanovil novo skupnost znanja in inovacij, ki se bo osredotočila na kulturni in ustvarjalni sektor ter industrijo. Predvidoma do konca leta bo objavil poziv za projekte.

Kot je povedal direktor EIT Martin Kern, kulturni in kreativni sektor vidijo kot eno ključnih gonilnih sil za trajnostno rast in ustvarjanje delovnih mest po Evropi. Ker ga je pandemija covida-19 močno prizadela, saj so po njegovih besedah za 30 odstotkov upadle aktivnosti na tem področju, iščejo nove priložnosti za inovacije, izobraževanje ter ustanavljanje in pospeševanje poslovanja, s katerimi bi omenjeni upad obrnili v drugo smer.

Koliko kulturnih in kreativnih organizacij s področja gospodarstva, izobraževanja in raziskav bo sodelovalo v tem vseevropskem inovacijskem ekosistemu, po Kernovih besedah še niso določili. Kot je povedal, je bilo v preteklosti v konzorciju 50 partnerjev. Ta ima tudi nalogo, da odloča o financiranju podjetij in start-upov ter inovativnih rešitev, ki bi pripomogle, da bi sektor postal močnejši in odpornejši. V omenjenem sedemletnem obdobju bodo razpolagali s tremi milijoni evrov.

Želijo si inovacij, ki bi imele neposreden vpliv na družbo, ki bi naslavljale trenutne izzive, prispevale k ekonomiji in novim delovnim mestom ter ne bi bile le enkraten projekt, ampak bi bile naravnane trajnostno, da bi sprožile nove poslovne možnosti. "Smo zelo široko odprti. Iščemo ideje, kje vidite priložnosti za inovacije," je povedal Kern.

Kot enega od primerov inovacije z neposrednim vplivom na družbo so na novinarski konferenci predstavili podjetje Skeleton Technologies, ki velja za vodilnega proizvajalca shranjevanja energije v superkondenzatorju. Kot je povedal podpredsednik za inovacije pri podjetju Sebastian Pohlmann, so njihovi ultrakondenzatorji močnejši in shranijo več energije, ne vsebujejo kobalta in litija, požar ali eksplozija pa nista možna.

Njihovi produkti so uporabni v avtomobilski in elektroindustriji, robotiki in prometu, kot so vlaki in tovornjaki. Glavna inovacija je material, ki so ga razvili v Estoniji, da bi podvojili energijo in moč. V okviru EIT so dobili podporo za raziskave in razvoj. Kot je še povedal Pohlmann, jim je namreč pomagala mreža strokovnjakov, dobili so kontakte različnih podjetij ter se seznanili z izkušnjami o tem, na kaj naj bodo kot mlado podjetje na svoji poti pozorni.