14.4.2021 19:19

IMI: Delež angleške različice koronavirusa v slovenskih vzorcih še naprej narašča

Ljubljana, 14. aprila - Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so v 65 odstotkih od 575 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 29. marcem in 4. aprilom, potrdili angleško različico novega koronavirusa. Kot ugotavljajo na IMI, delež angleške različice narašča.

Nizozemska, Breda. Covid-19, vzorec. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nizozemska, Breda.
Covid-19, vzorec.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Med 575 vzorci, ki so sicer predstavljali 19 odstotkov vseh pozitivnih vzorcev na IMI, jih je bilo 60 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 18 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz jugovzhodne regije, pet iz zasavske regije, štirje odstotki iz obalno-kraške in po en odstotek iz gorenjske, koroške, podravske, posavske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupno 28 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do sedaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

Kot pojasnjujejo na IMI, so v tokratnem presejanju našli vse mutacije, značilne za angleško različico, v vseh skupinah vzorcev. Deleži posameznih mutacij se v zadnjem presejalnem obdobju gibljejo od 60 in 70 odstotkov. Delež angleške različice med vzorci, vključenimi v presejalno sekvenciranje, narašča in je v tem presejalnem obdobju dosegel 65 odstotkov vseh vključenih vzorcev.

Niso pa v minulem tednu potrdili južnoafriške različice. Skupaj so doslej to različico potrdili pri 23 osebah. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih, še navajajo na inštitutu.

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se sicer povečuje. Še prejšnji teden je znašal 50 odstotkov, teden prej pa 41,8 odstotka.