Podjetja 14.4.2021 14:16

Družba BIA Separations naj bi širitev proizvodnje v Ajdovščini pod streho spravila jeseni

Ajdovščina, 14. aprila - Družba BIA Separations naj bi širitev proizvodnje v Ajdovščini končala v zadnjem letošnjem četrtletju. En del novih prostorov naj bi zaživel še ta mesec, do konca oktobra pa tudi drugi del, napovedujejo v družbi, ki je bila te dni ob izvajanju gradbenih del deležna tudi inšpekcijskega pregleda. Ta ni pokazal kakšnih nepravilnosti.

Ajdovščina, Bia Separations. Podjetje Bia Separations. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ajdovščina, Bia Separations.
Podjetje Bia Separations.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Družba BIA Separations bo tudi v razširjenem objektu v Ajdovščini proizvajala kromatografske kolone, namenjene čiščenju novih generacij zdravil in razvoj metod njihove uporabe, so zapisali v podjetju, ki je v največji lanski tuji neposredni naložbi v Sloveniji pristalo v rokah nemške družbe Sartorius. Ta je za ajdovsko podjetje odštel 360 milijonov evrov, pri čemer je 240 milijonov evrov predstavljala gotovina, ostalo pa delnice družbe Sartorius Stedim Biotech, katere hčerinska družba je postala BIA Separations.

Kot omenjeno, je v času gradnje novih proizvodnih prostorov podjetje obiskala inšpekcija za okolje in prostor. Inšpektorji niso ugotovili nobenih nepravilnosti, vse izmerjene vrednosti na parametrih so skladne z mejnimi vrednostmi, ki so določene z okoljevarstvenim dovoljenjem in ne obremenjujejo okolja, so zatrdili v podjetju.

Direktorja podjetja Aleša Štrancarja rezultati inšpekcijskega nadzora niso presenetili. Kot je med drugim pojasnil, v podjetju inovirajo procese čiščenja, ki so eni od ključnih procesov v proizvodnji zdravil in cepiv, v industriji, ki je podvržena strožjim standardom, zato je vsak proces, ki ga v podjetju vpeljemo, preverjen in nadzorovan ter skladen z vsemi potrebnimi protokoli, standardi in certifikati.