#družba 8.4.2021 16:36

Z zakonom o elektronski identifikaciji do digitalne identifikacije v storitvah javnega sektorja za vse državljane

Ljubljana, 8. aprila - Vlada je danes določila besedilo predloga zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo omogočil, da bo nova biometrična osebna izkaznica lahko služila tudi za elektronsko identifikacijo pri dostopu do vseh storitev javnega sektorja na notranjem trgu EU, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ljubljana, MNZ. Potni list, osebna izkaznica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, MNZ.
Potni list, osebna izkaznica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja bo zagotovil nacionalno pravno ureditev za področje storitev zaupanja, s čemer bo v slovenski pravni red prenesena evropska uredba s tega področja. Predlog zakona predvideva tudi ureditev izdajanja nacionalne elektronske identitete. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo s tem Slovenija lahko pripravila in priglasila svojo shemo elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje, s čemer bo državljanom Slovenije omogočena elektronska identifikacija pri dostopu do vseh storitev javnega sektorja na notranjem trgu EU, torej tako elektronsko poslovanje na nacionalni ravni kakor tudi čezmejno poslovanje.

Poglavitne rešitve, ki jih prinaša zakon, so enotna elektronska identiteta, ki jo država izda slovenskim državljanom, pod določenimi pogoji tudi tujcem, na enem ali več sredstvih elektronske identifikacije. Zakon bo zagotovil nacionalno pravno ureditev za področje storitev zaupanja, omogočil vpeljavo enoličnega identifikatorja fizične osebe ali poslovnega subjekta pri elektronskem poslovanju, ponudnikom elektronskih storitev, registriranim v Sloveniji, bo zagotovil možnost uporabe informacijske rešitve za uporabo sredstev elektronske identifikacije, izdanih s strani izdajatelja sredstva elektronske identifikacije, ter možnost preverjanja enoličnega identifikatorja, so še pojasnili po seji vlade.

S sprejemom zakona bo omogočeno tudi brezplačno preverjanje podatkov v verodostojnem viru za identifikacijo ob kvalificiranih potrdilih, ki jih izdajo ponudniki kvalificiranih storitev zaupanja. Zagotovljena bo tudi možnost uporabe centralne storitve za spletno prijavo in elektronski podpis organov javnega sektorja ter ponudnikov elektronskih storitev.

Predlog zakona je vsebinsko povezan tudi s predvideno spremembo zakona o osebni izkaznici, saj mora za izdajo nove biometrične osebne izkaznice veljati tudi predlagani zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja. Šele ta namreč opredeljuje izdajanje elektronske identitete s strani države na enem ali več sredstvih elektronske identifikacije, je še zapisano v sporočilu po seji vlade.