Mediji 2.4.2021 17:27

Janša kritičen do poročanja o epidemiji, v društvu novinarjev očitke obsojajo

Ljubljana, 2. aprila - Predsednik vlade Janez Janša je danes znova opozoril na vlogo medijev pri obvladovanju epidemije. Za enega od portalov je ocenil, da "laže in ruši napore za ustavitev epidemije koronavirusa". V Društvu novinarjev Slovenije so te očitke ostro obsodili in Janšo pozvali k prenehanju ustvarjanja slabih razmer za delo novinarjev.

Brdo pri Kranju. Predsednik vlade Janez Janša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Portal 24ur je danes na Twitterju objavil povezavo na njihovo novico, v kateri opozarjajo, da večji del gospodarstva ostaja odprt, a da so morali svoja vrata znova zapreti vrtci in šole, kljub zatrjevanju vlade, da bodo te zapirali zadnje. Prav tako so opomnili, da kljub prepovedi zbiranja ljudi to ne bo veljalo na velikonočno nedeljo.

V odgovoru na ta zapis je premier Janez Janša navedel, da omenjeni portal "vztrajno, že več kot eno leto, laže in ruši napore za zaustavitev epidemije koronavirusa in pomembno prispeva k deležu obolelih in umrlih v Sloveniji". "Zavržno, poniglavo politikantstvo, zaradi katerega ljudje umirajo," je dodal.

V Društvu novinarjev Slovenije so te očitke ostro obsodili in Janšo pozvali k prenehanju ustvarjanja slabih razmer za delo novinarjev. "Za upravljanje z epidemijo in posledice tega upravljanja je odgovorna politika, ki sprejema ključne odločitve. Mediji celoten čas epidemije odgovorno opravljajo svojo funkcijo in obveščajo javnost o sprejetih ukrepih," so zapisali v društvu.

Poudarili so, da mediji v javnem interesu opravljajo tudi funkcijo kritike in nadzora oblasti. Pričakovanje, da bodo zgolj prenašali sprejete odločitve brez njihovega presojanja in poročanja o odzivih različnih družbenih akterjev nanje, kaže na nerazumevanje vloge medijev v demokratični družbi, so prepričani.

"Tudi mediji niso nad kritiko, vendar pa naj bo ta kritika utemeljena na dejstvih in ne pavšalnih, žaljivih in neutemeljenih obtožbah zoper medije in posamezne novinarje," so pojasnili.

Predsednika vlade so zato pozvali, da komunicira v skladu s splošno sprejetimi civilizacijskimi vrednotami in preneha z ustvarjanjem sovražnega okolja za delo novinarjev. Opozorili so namreč, da po Unescovi globalni analizi spletni napadi, predvsem na novinarke, lahko vodijo tudi v fizične napade.

Na premierjeve obtožbe so se odzvali tudi na Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI), kjer so jih označili za nesprejemljiv napad na novinarje. Poudarili so tudi, da je Janša na novinarje POP TV in odgovorno urednico Tjašo Slokar Kos pritiskal že v preteklosti.