Podjetja Turizem 2.4.2021 8:00

Turistične agencije se držijo nad vodo; v času okrevanja računajo na pomoč

Ljubljana, 2. aprila - V turističnih agencijah, ki v skladu z vladnimi odloki velik del zadnjega leta zaradi epidemije covida-19 niso smele ponujati storitev potrošnikom in izvajati potovanj, stanje "ni super, ni pa še tragično", je za STA ocenil generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević. Ob ponovnem zaganjanju dejavnosti sicer računajo na pomoč države.

Radenci na Kolpi. Turistična ponudba, glamping, nočitev. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Radenci na Kolpi.
Turistična ponudba, glamping, nočitev.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Turistične agencije so bile v zadnjem letu deležne državne pomoči prek več ukrepov: za nekaj mesecev jim je denimo država krila fiksne stroške, prav tako imajo pokritih okoli 80 odstotkov stroškov za zaposlene, ki doma čakajo na delo.

"Dela praktično nimamo. Gibljemo se na treh do petih odstotkih normalnega prometa, kar predstavljajo poslovna potovanja in urejanje drugih nujnih storitev," je v izjavi za STA povedal sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS) Mrvaljević.

To pomeni, da se agencije počasi finančno izčrpavajo. "Nismo super, ni pa še tragično," je stanje opisal sogovornik. Agencije torej še ne zapirajo vrat, izjema so le nekatere posamične, ki so nosile s sabo težave iz preteklosti. Ob tem se zelo trudijo obdržati svoje zaposlene, po oceni Mrvaljevića so jih zaenkrat zadržali skoraj tri četrtine.

"Računamo, da bomo v okviru zakonodaje, ki je v oblikovanju, dobili še nekaj pomoči in z lastnim delom v obdobju od treh do petih let normalizirali poslovanje," je dodal Mrvaljević. Ponovni zagon bo sicer mogoč šele od trenutka, ko bo to omogočeno s precepljenostjo proti covidu-19 in normalizacijo razmer v svetu.

Tudi v turistični agenciji Palma so za STA zatrdili, da so kljub težki situaciji v dobri kondiciji. "Smo stabilno podjetje, ki je vedno vlagalo v razvoj in odlične kadre," so zapisali. "Ohranjamo ključne kadre, se izobražujemo, smo kreativni in še vedno optimistični."

Ker trenutno lahko delujejo le prek spleta, ohranjajo stik z gosti preko spletne pisarne in klicnega centra. Večina zaposlenih je tako še vedno na čakanju na delo. "Želimo si, da lahko začnemo z intenzivnim delom, z manj omejitvami in brez hitrih sprememb," so dodali.

Organizatorji potovanj pozdravljajo vladno odločitev, da turizmu, ki je bil v času globalne pandemije najbolj prizadet in bo po napovedih okreval najdlje, nasproti pristopi z interventnim zakonom zgolj za to panogo. "Poseben zakon je potreben. Predvsem želimo, da država pomaga pri pokrivanju izgub, ki so nastale zaradi zapiranja države, prepovedi poslovanja in nezmožnosti ponujanja storitev potrošnikom," je dejal Mrvaljević.

Prizadetost je v različnih delih turizma zelo neenakomerna, je ob tem spomnil sogovornik: "Zato se nam zdi, da mora interventni zakon nujno enakomerno pomagati vsem deležnikom, da krizo prebrodimo z minimalnimi škodami in lahko začnemo na novo."

Tudi v Palmi so poudarili, da je vsak ukrep, ki je sprejet v smislu ohranjanja turistične dejavnosti, dobrodošel. "Nič pa ne more nadomestiti tega, da nam je delo, ki ga resnično radi opravljamo, onemogočeno," so navedli. Pri tem ostajajo optimistični: "Potovanja bodo. Počitnice bodo. Samo še kakšen ovinek ali dva napravimo vmes."

Potovanj sicer še ne bo v času velikonočnih praznikov, saj so turistične agencije po novem zapiranju države načrtovana potovanja odpovedale. Upajo pa, da bodo lahko svoje goste v določene države popeljale med prvomajskimi prazniki in še v večjem obsegu poleti. Zanimanje je ogromno, opažajo.

Pri ponujanju destinacij so po oceni Mrvaljevića agencije trenutno zelo omejene, saj so sprejemljive le destinacije z ustrezno epidemiološko sliko, ki pa morajo biti hkrati odprte za slovenske turiste. Po njegovi oceni gre v sezoni računati zlasti na evromediteranske destinacije, kot so deli Italije in Španije, Grčija, Hrvaška ter morda Malta in Ciper.

V ZTAS se z ministrstvom za zunanje zadeve intenzivno pogovarjajo tudi o morebitnih bilateralnih dogovorih o varnih koridorjih z državami, ki so dosegle visoko stopnjo precepljenosti, vsaj za Slovence, ki bodo imeli negativen rezultat testa, so bili cepljeni ali so covid-19 preboleli. Dovolj varno bi lahko bilo tudi dopustovanje v državah, ki imajo vzpostavljene turistične oaze, kot je denimo Egipt.

V Palmi imajo od konca aprila ter v začetku maja z ljubljanskega letališča predvidenih več čarterskih poletov, in sicer na Tenerife, Madeiro, v Egipt, Sicilijo in Majorko, Malago ter v emirata Dubaj ter Ras Al Kajmah. "Ustvarjamo potovalne mehurčke, varno in udobno. Prav tako računamo na Hrvaško in Slovenijo, seveda z lastnim prevozom," so dodali.