Evropska sredstva za 3,3-milijonski projekt energetske prenove ljubljanske negovalne bolnišnice

Ljubljana, 1. aprila - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt energetske prenove negovalne bolnišnice Ljubljana. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta, ki ga bo izvajalo ministrstvo za zdravje, je 3,3 milijona evrov, od tega bo kohezijski sklad prispeval milijon evrov, so sporočili iz službe.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, bodo v okviru projekta izvedli energetsko prenovo stavbe negovalne bolnišnice Ljubljana na Vrazovem trgu 1. Tako bodo sanirali tla v kleti in strop proti neogrevanemu podstrešju v traktih A, B in C, sanirali bodo terase oziroma ravne strehe nad ogrevanim delom traktov A, B in D, kletni in pritlični zid, poševne strehe in terase oziroma ravne strehe nad ogrevanim delom trakta D. Prav tako bodo prenovili razsvetljavo, vgradili reverzibilne toplotne črpalke, uredili prezračevanje in klimatizacijo, vključno s priklopom na centralni nadzorni sistem in sistem energetskega monitoringa, vzpostavili bodo enoviti sistemi digitalne regulacije energetike in sistemov prezračevanja. Predvidoma bodo prenovili več kot 8500 kvadratnih metrov neto tlorisne površine.

To je že druga odobritev evropskih sredstev za ljubljansko negovalno bolnišnico v zadnjem mesecu. 4. marca 2021 je namreč služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobrila finančno podporo za projekt ureditve prostorov za pridobitev dodatnih kapacitet negovalne bolnišnice Ljubljana zaradi covida-19 v višini 4,5 milijona evrov iz pobude React EU za okrevanje po epidemiji. Skupna višina sredstev za ta projekt sicer znaša nekaj več kot 5,6 milijona evrov.