Maribor, 1. aprila - Mladinski kulturni center Maribor je objavil razpis za program Banka idej, v sklopu katerega bodo finančno podprli mlade pri uresničitvi projektov, ki spodbujajo in omogočajo trajnostne spremembe na območju mariborske občine. Razpis se izteče 14. maja in je dostopen na spletni strani Banke idej, izbrane projekte bodo razglasili teden dni pozneje.

Kot so pojasnili v Mladinskem kulturnem centru Maribor, se na razpis lahko prijavijo mladi od 15. do 29. leta starosti s projektnimi idejami, ki bodo izkazale trajnostne učinke na družbo oziroma inovativno predrugačili obstoječe prostore in urbane elemente mesta ali jih na novo ustvarili.

Organizatorji bodo s finančno spodbudo v višini do tisoč evrov bruto na projekt in strokovno podporo nagradili najboljše ideje, s katerimi bi mladi do konca leta ustvarili nekaj aktualnega, drugačnega in trajnega za mesto Maribor.

Poleg zagotavljanja finančnih sredstev omenjeni lokalni sklad za mlade z idejami nudi tudi kakovosten proces usposabljanja z namenom pridobitve ali krepitve novih kompetenc in znanj za realizacijo lastnih idej ter projektnega dela,so sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Med vsebinske sklope trajnostnih sprememb Banka idej uvršča spodbujanje aktivnosti občanov za duševno zdravje in zdrav način življenja, olepšanje raznih urbanih elementov na javnih površinah mesta, urejanje okolja in varstvo narave, na področju trajnostnega turizma in urbane dediščine mesta pa turistično zanimive ali zgodovinsko pomembne info točke, foto okvirji ali spominske plošče na javnih površinah v mestu.