Podjetja Startupi 31.3.2021 13:57

V Postojni podpisali sporazum ob vzpostavitvi podjetniškega inkubatorja Perspektiva

Postojna, 31. marca - V Postojni so danes podpisali sporazum ob vzpostavitvi Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, h kateremu je pristopilo vseh šest primorsko-notranjskih občin. Namen inkubatorja je na širšem območju vzpostaviti vzvode na sistemski ravni za spodbujanje nastajanja in rasti novih podjetij.

Postojna. Postojnski župan Igor Marentič. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Postojna.
Postojnski župan Igor Marentič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

V Pivki že tečejo aktivnosti za vzpostavitev 1460 kvadratnih metrov velikega tehnološkega inkubatorja v industrijsko-obrtni coni Neverke. Pogodbena vrednost za izgradnjo inkubatorja znaša 2,1 milijona evrov.

Kot je po podpisu sporazuma za STA povedala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Ajda Cuderman, je primorsko-notranjska regija druga najmanj razvita v Sloveniji, zato je treba narediti preboj z razvojem industrije s pomočjo idej mladih podjetij. Inkubator je pridobil tudi milijon evrov sofinancerskih sredstev.

Postojnski župan Igor Marentič je za STA dejal, da v občini spodbujajo ustanavljanje novih podjetij in podjetništva nasploh, saj je ključnega pomena za gospodarsko rast in inovativnost. Prepričan je, da bodo z vzpostavitvijo mrežnega podjetniškega inkubatorja dodatno spodbudili ustanavljanje in rast novih podjetij.

Gre za enega v vrsti večjih projektov, v katerih sodeluje postojnska občina. Pestro dogajanje je tudi v obrtno-industrijskih conah Veliki otok, Prestranek in Liv. Občina razpolaga s prostimi stavbnimi zemljišči v obrtno-industrijski coni Veliki otok, ki so namenjena tako domačim kot tujim investitorjem. Skupna površina zemljišč je 17.000 kvadratnih metrov, opremljena pa so s potrebno gospodarsko javno infrastrukturo. "V zadnjem času zaznavamo več interesa po predmetnih zemljiščih, zato upamo, da bo obrtna cona v kratkem zapolnjena," je dejal župan.

Občina Postojna je na javnem razpisu, ki je bil uspešno zaključen v začetku lanskega leta, prodala tudi stavbna zemljišča v obrtni coni v Prestranku. Skupna površina zemljišč je 16.097 kvadratnih metrov. S tem bo pripomogla k širitvi obrtne cone in ureditvi neurejenega območja. Trenutno je v izdelavi občinski podrobni prostorski načrt, ki bo predvidel podrobnejšo umestitev objektov in infrastrukture v prostor.

Na splošno je po oceni Marentiča moč zaznati večje povpraševanje tako po prostih zemljiščih kot tudi po prostih objektih, ki bi omogočali selitev sedeža podjetij v postojnsko občino. Prodana so bila stavbna zemljišča v obrtni coni Liv, kjer se že gradi nova proizvodna hala. Prav tako je bilo prodano stavbno zemljišče ob vpadnici v Postojno, kjer se načrtuje umeščanje različnih gospodarskih objektov, je dodal.

Poleg obstoječih podjetniških programov, ki jih nudi podjetniški inkubator Perspektiva, v prihodnjih letih načrtujejo še zagotovitev ustrezne infrastrukture, poslovnih in proizvodnih prostorov za delovanje novih podjetij, vzpostavitev novih programov, predvsem na področju spodbujanja internacionalizacije novih podjetij ter oblikovanja podjetniške ponudbe, ki bi bila zanimiva za domače in tudi tuje investitorje.