Podjetja 5.4.2021 7:55

BSH Hišni aparati Nazarje lani z rastjo poslovanja

Nazarje, 5. aprila - Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje je lani ustvarilo skoraj 380 milijonov evrov prihodkov, kar je približno 10 odstotkov več kot predlani. Višine dobička v družbi ne razkrivajo. Za letos načrtujejo prihodke v višini 487 milijonov evrov, so povedali za STA.

Ljubljana, BSH Hišni aparati.
Gospodinjski aparati, mešalnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lani so omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa prispevale k rekordnemu letu. To po njihovih navedbah velja tako za število proizvedenih enot v tovarni kot za obseg prodaje v Sloveniji in prodajni regiji BSH. Zaradi epidemije se je namreč povečalo povpraševanje po gospodinjskih aparatih.

"Epidemija novega koronavirusa je potrdila, da smo na pravi poti, saj smo kljub omejitvam dosegli hitrejšo rast od tekmecev, s čimer smo povečali tržne deleže naših izdelkov v večini kategorij," so dejali v BSH Hišni aparati Nazarje. Podjetje sodi pod okrilje nemške družbe BSH Hausgeräte, ki je članica skupine Bosch.

Družba je lani proizvedla 7,5 milijona aparatov. Med drugim so zagnali proizvodnjo univerzalnega kuhinjskega aparata Bosch Cookit. Zaradi epidemije so jo sicer zamaknili z marca na maj.

V letu 2020 so z uvedbo avtomatizirane sestave pogonskih enot ročnih mešalnikov izvedli največji projekt avtomatizacije v tovarni v Nazarjah v preteklem desetletju. Lotili so se optimizacije proizvodne linije Mum5 in celotnega materialnega toka, ki jim bo poleg prihrankov in izboljšav z novo postavitvijo proizvodnih linij omogočila dodaten prostor ter učinkovitejšo materialno oskrbo linij, na katerih bodo manjše zaloge materiala. Izkušnje in izboljšave bodo v nadaljnjih korakih prenesli tudi na druge linije v proizvodnji, so navedli.

Družba, ki zaposluje 1324 delavcev, skupaj z najetimi pa 1658, letos načrtuje za okvirno 19,5 milijona evrov naložb. Sredstva bodo namenjena za razvoj novih izdelkov in nadaljevanje digitalne preobrazbe, ki vključuje digitalizacijo procesov, poslovno analitiko ter avtomatizacijo in povezovanje proizvodnje s tehnologijami informacijske podpore.