Podjetja Turizem 28.3.2021 8:50

Maribor v sodelovanju z DEM do kolesarske poti v Melju

Maribor, 28. marca - Na nabrežju Drave v mariborski mestni četrti Melje občina v sodelovanju z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) ureja kolesarsko pot. Dela, po navedbah DEM ocenjena na dobrih 300.000 evrov, bodo predvidoma zaključena aprila ali maja.

Maribor. Urejanje kolesarske poti v Melju. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Urejanje kolesarske poti v Melju.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

DEM, ki ima koncesijo za energetsko rabo Drave, je sicer dolžna vzdrževati nabrežje reke in servisne poti za vzdrževanje objektov vodne infrastrukture. V tem primeru gre za del nabrežja na levem bregu reke od dvoetažnega mostu do jezu Melje, ki vodi mimo pretežno industrijskega predela mesta.

"Mestna občina Maribor se je pred časom obrnila na nas s predstavitvijo projekta Dravske promenade, ki smo mu prisluhnili in našli skupne točke pri projektu oživitve nabrežij reke Drave z dodatnimi vsebinami. Dravske elektrarne Maribor tako izvajamo dela na ureditvi servisne ceste med Meljem in Metavo, ki služi za vzdrževanje brežin med reko Dravo in nasipom. Po izvedbi utrditve omenjene servisne ceste bo ta dobila še dodatno vsebino, uporabna bo tudi kot kolesarska steza," so za STA povedali v DEM.

Za razsvetljavo in ostalo potrebno ureditev kolesarske poti bo poskrbela Mestna občina Maribor. "Izvedbo naših del vidimo kot primer dobre prakse sodelovanja in vključenosti različnih deležnikov v projekt, ki bo z možnostjo dodatne uporabe nadgradil obstoječo infrastrukturo in bo predstavljal dodano vrednost tako za prebivalce Maribor kot širše," so še dodali v DEM.

Ekipa župana Saše Arsenoviča si je zamislila celotno območje ob Dravi od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu kot Dravsko promenado. Tako naj bi na tem območju na obeh bregovih reke uredili sprehajalno pot, kolesarsko stezo ter spremljajoče športno rekreacijske površine.

V Melju, ki je bilo nekoč glavno središče mariborske tekstilne industrije in ima še danes pretežno industrijski značaj, namerava občina tudi kupiti zemljišča nekdanje tovarne MTT in jih revitalizirati s kulturnimi vsebinami. Med drugim je tam že izvajala dogodke Umetnostna galerija Maribor (UGM).