Maribor, 23. marca - Stanovalci in stanovalke Študentskih domov Univerze v Mariboru preizkušajo nov način dostave paketov s pomočjo Domskega paketnika. Ta zajema pametne paketnike, ki omogočajo prevzem naročenih poštnih paketov brez osebnega stika, kar je v času epidemije novega koronavirusa postalo neizbežno.

Kot so danes sporočili z mariborske univerze, so prvi in trenutno edini študentski domovi v Sloveniji, ki ponujajo svojim stanovalcem preusmeritev paketov direktno v naselje, v katerem bivajo. S tem jim omogočajo prevzem paketov 24 ur na dan vse dni v tednu.

V sodelovanju s podjetjem Direct4.me so pilotni projekt uvedli v dveh od petih študentskih naseljih Univerze v Mariboru. Projekt so poimenovali kar Domski paketnik.

Šest pametnih paketnikov so namestili pred vhodom v Dom 7 v največjem študentskem naselju na Gosposvetski cesti s skupno 1320 ležišči. Še šest paketnikov pa je nameščenih pred vhodom Doma 1 v naselju v Tyrševi ulici, kjer je skupno 711 ležišč.

"Želimo si čim prejšnjo vrnitev v stanje pred novim koronavirusom, da se bodo tudi naši stanovalci lahko vrnili nazaj v študentske domove. Verjamemo, da se bo takrat koristnost paketnikov pokazala v polni razsežnosti in bomo lahko projekt razširili s še dodatnim nakupom in namestitvijo paketnikov v preostala tri naselja," je povedala direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru Maja Krajnc Ružič.

"S to rešitvijo bomo ne nazadnje razbremenili tudi naše zaposlene, ki imajo s prispelimi paketi precej dodatnega dela zaradi prevzemov, vodenja evidenc, razporejanjem stanovalcem in hranjenju paketov, če jih ti ne prevzamejo," je dodala.

Rešitev s pametnimi paketniki sicer že uporablja Pošta Slovenije in jih ima nameščene na več kot sto lokacijah po vsej državi. Njihove prednosti so prepoznali tudi nekateri trgovci.