Mediji 19.3.2021 20:01

Vlada po mnenju sindikata in društva novinarjev zlorablja policijo za napad na STA

Ljubljana, 19. marca - Vlada s sklepom, naj ministrstvo za notranje zadeve preveri, ali kršitve zakonskih obveznosti direktorja STA Bojana Veselinoviča vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, presega svoje pristojnosti in zlorablja policijo za napad na STA, menita sindikat in društvo novinarjev. Na ministrstvu pa navajajo, da policija njihovih usmeritev ne potrebuje.

Ljubljana. Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije in upravni odbor Društva novinarjev Slovenije sta v današnji skupni izjavi za javnost spomnila, da je direktor STA do zdaj imel podporo nadzornega sveta, zato se sprašujejo, na podlagi katerih dokazov se je vlada odločila "za poskus kriminalizacije" delovanja direktorja in nadzornega sveta STA. Zanima jih, na podlagi česa so ministri podprli sklep, ki je "de facto kazenska ovadba in prijava kršitev delovni inšpekciji". Stališče ministrov, da ne gre za pritisk, ker vlada drugim institucijam le predlaga nadzor, pa je po njihovi oceni "popolno sprenevedanje, saj gre dejansko za neposreden pritisk politike na vodstvo in nadzorni svet STA".

Predlog ministrstvu za notranje zadeve, da preveri odgovornost predsednika in članov nadzornega sveta, je po njihovem prepričanju nedopusten pritisk na nadzorni svet STA oz. povračilni ukrep zoper nadzorni svet, ki neutemeljenemu in nezakonitemu predlogu vlade ne želi slediti.

Poleg tega izpostavljajo, da ministrstvo glede na zakon in notranja pravila ne more naložiti policiji, da preveri odgovornost predsednika in članov nadzornega sveta, ali je šlo pri njihovem izvajanju nadzora za kršitev zakona o gospodarskih družbah. Prav tako ji ne more naložiti preverjanja kršitev direktorja, saj je to v izključni pristojnosti nadzornega sveta, so dodali.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v zvezi s tem za STA navedli, da mora policija v skladu s policijsko in kazensko procesno zakonodajo ob najnižji stopnji suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, ukreniti vse potrebno za uspešno preiskavo kaznivega dejanja. To dolžnost ima ne glede na to, na kakšen način izve za kaznivo dejanje.

Če bo policija v konkretnem primeru na podlagi medijskih objav ali prejete dokumentacije ugotovila, da so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bo sprožila t. i. policijsko preiskavo in usmeritve ministra za to niso potrebne, so navedli. Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj je namreč ena izmed temeljnih nalog policije, so izpostavili.

V sindikatu in društvu novinarjev zaposlenim in vodstvu STA izražajo podporo pri tem, da kljubujejo finančnemu izsiljevanju in političnim pritiskom. Državo znova pozivajo, da poskrbi za stabilno financiranje zakonsko določenih obveznosti, ki jih STA izvaja v okviru javne službe. Predsednik vlade Janez Janša pa "naj preneha s povečevanjem tveganj in negotovosti za zaposlene na STA v imenu kratkoročnih političnih potreb tudi za ceno uničevanja javnega servisa in verodostojnega obveščanja državljanov", so pozvali. Državni zbor in poslance dodatno pozivajo, naj preprečijo uničevanje STA in dosežejo, da bo vlada spoštovala sprejeto voljo zakonodajalca.

Vlada je v četrtek nadzornemu svetu Slovenske tiskovne agencije (STA) namreč predlagala Veselinovičevo razrešitev, saj ugotavlja, da je prišlo do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predlaga še nadzor inšpektorata za delo.

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi ministrica Lilijana Kozlovič iz vrst SMC, predloga za razrešitev direktorja STA, predloga za inšpekcijski nadzor in predloga, povezanega z usmerjanjem policije v tej zadevi, za STA niso želeli komentirati. Tako tudi niso odgovorili na vprašanje, ali je Kozlovičeva na vladi podprla omenjeni sklep.

Kot kažejo nekatera javna pojasnila ministrov, je na seji manjkalo kar nekaj članov vlade. Tako ni bilo ministrov za obrambo in za delo Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja iz NSi. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec dogajanja ne komentira. Prav tako na seji ni bilo šolske ministrice Simone Kustec iz SMC. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik, prav tako iz kvote SMC, pa je za Večer dejal, da omenjenemu vladnemu sklepu ni ugovarjal. Vendar pa pričakuje, da bo vlada spoštovala dopolnilo k sedmemu protikoronskem zakonu za izplačilo vseh zaostalih obveznosti do STA, ki je bilo sprejeto na predlog poslanske skupine SMC.