Startupi 12.3.2021 11:47

Počivalšek na posvetu napovedal nadaljnjo podporo startupom

Ljubljana, 12. marca - Startupi so ključnega pomena za rast gospodarstva in nova delovna mesta, zato jim bo Slovenija še naprej zagotavljala podporo, je na današnjem posvetu dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Pri tem je izpostavil tako vsebinsko kot neposredno finančno podporo, so sporočili z ministrstva.

Brdo pri Kranju. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"V Sloveniji imamo bogato, razvejano in pestro startup in scaleup okolje, ki ga intenzivno razvijamo že več kot desetletje, saj se zavedamo, da so startupi ključnega pomena za rast gospodarstva in nova delovna mesta," je izpostavil Počivalšek.

Pri tem je med drugim naštel Slovenske poslovne točke SPOT, ki zagotavljajo brezplačno pomoč v obliki podjetniškega svetovanja, informiranja in usposabljanja oz. pomoči pri registraciji podjetij, ter univerzitetne in podjetniške inkubatorje ter tehnološke parke in pospeševalnike, ki nudijo brezplačno strokovno pomoč inovativno naravnanim podjetniškim idejam v obliki mentoriranja in ekspertnega svetovanja.

Omenil je tudi razpisa za spodbude za zagon inovativnih podjetij ter za spodbude za zagon podjetij na problemskih in obmejnih problemskih območjih. V okviru razpisa za spodbude za zagon inovativnih podjetij se letno podpre 40 najboljših startupov, posamezno podjetje pa lahko prejme do 54.000 evrov.

"Zaradi velikega potenciala startup sektorja si bo Slovenija v prihodnje prizadevala zagotoviti okolje, ki bi bilo atraktivno tako za slovenske mlade inovativne podjetnike kot tudi za startupe iz tujine. V teku so intenzivne priprave na novo finančno perspektivo in obdobje po koronavirusni krizi, pri čemer je cilj zagotoviti še boljše podporno okolje za mlade upe," so izpostavili na ministrstvu.

Na posvetu so sodelovali tudi drugi predstavniki gospodarskega ministrstva, Slovenskega podjetniškega sklada in javne agencije Spirit Slovenija ter predstavniki podpornega inovativnega okolja in hitrorastočih startupov in drugih podjetij.