11.3.2021 21:11

Evropski parlament označil EU za LGBTIQ svobodno cono

Bruselj, 11. marca - Evropski poslanci so danes z veliko večino podprli resolucijo, v kateri so Evropsko unijo razglasili svobodno cono za LGBTIQ skupnost. S sprejetjem resolucije so se želeli predvsem odzvati na poslabšanje stanja za LGBTIQ skupnosti v nekaterih državah EU, predvsem na Poljskem in Madžarskem, so sporočili iz Bruslja.

Belgija, Bruselj. Evropski parlament v Bruslju. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropski parlament v Bruslju.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Dve leti potem, ko se je prvi poljski kraj razglasil za območje brez LGBTIQ, je Evropski parlament s 492 glasovi za, 141 proti in 46 vzdržanimi, podprl pravice LGBTIQ skupnosti in celotno povezavo razglasil za svobodno cono.

"LGBTIQ pravice so človekove pravice," so se strinjali poslanci.

V zadnjih letih je več kot 50 manjših mest sprejelo neobvezujoče resolucije proti 'LGBT ideologiji', več deset drugih pa je sprejel lokalne listine o družinskih pravicah, v katerih pozivajo k zaščiti otrok pred moralno korupcijo. Poteze poljskih mest so naletele na ostre kritike.

Evropski poslanci so danes opozorili, da poteze poljskih mest nakazujejo na to, da je LGBTIQ skupnost na Poljskem diskriminirana in tarča napadov. Evropsko komisijo so tako pozvali, naj uporabi vsa sredstva, da nagovori kršenje temeljnih pravic LGBTIQ skupnosti.

V resoluciji so opozorili tudi na poslabšanje razmer na Madžarskem. Lani jeseni je eno od madžarskih mest sprejelo resolucijo, v kateri so prepovedali širjenje LGBTIQ propagande. Madžarski parlament pa je kasneje še dodatno omejil pravice LGBTIQ skupnosti, saj je omejil njihovo pravico do družinskega življenja.