Mediji 10.3.2021 19:02

V društvu novinarjev zavračajo očitke v zvezi s pristojnostmi častnega razsodišča

Ljubljana, 10. marca - V DNS so danes zavrnili očitke urednika Demokracije Jožeta Biščaka glede nepristojnosti NČR za presojanje dela tistih, ki niso člani DNS. Kot je navedla generalna sekretarka DNS Špela Stare, pri spoštovanju etičnih standardov ne gre za pripadnost tej ali oni novinarski organizaciji, ampak za osnovna vodila in orodja novinarskega dela.

Ljubljana.
Generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Novinarsko častno razsodišče (NČR), ki je skupni organ Sindikata novinarjev Slovenije in Društva novinarjev Slovenije (DNS) je v torek objavilo razsodbo, po kateri sta novinar Aleksander Škorec in urednik Biščak s prispevkom z naslovom Presežki 5 kršila več členov novinarskega kodeksa.

Na to presojo se je odzval Biščak in navedel, da ni član DNS in da mu zato ni znano, kako ga lahko "tlačijo v svoja stališča". Da sprejemajo sklepe o novinarjih in urednikih, ki niso njihovi člani, je označil za uzurpirano.

Vendar pa so v DNS danes pojasnili, da NČR v skladu s statutoma DNS in Sindikata novinarjev Slovenije ter pravilnikom o delu razsodišča na podlagi pritožbe obravnava tudi kršitve kodeksa tistih, ki niso člani obeh novinarskih organizacij, pod okriljem katerih deluje. Za člane novinarskih organizacij sprejema razsodbe, za nečlane pa stališča, je pojasnila generalna sekretarka društva.

V statutih obeh organizacij je določeno, da lahko razsodišče obravnava tudi neetično ravnanje novinarjev in avtorjev prispevkov, ki niso člani. "Takšni cilji so legitimni in legalni in imajo svoj temelj v ustavno zagotovljeni svobodi izražanja," je poudarila.

Odločitev članov razsodišča je stališče oziroma presoja, ali je konkretni novinarski prispevek v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije. Kodeks pa je nabor etičnih in profesionalnih standardov, ki jih sprejema članstvo obeh novinarski organizacij, ki skupaj šteje več kot 1500 članov, je spomnila.

"Etične določbe, kot so preverjanje informacij, pridobivanje odziva, navajanje vira, spoštovanje zasebnosti, kot tudi nedopustnost razširjanja sovraštva in nestrpnosti, so obče veljavne in jih vsebujejo vsi novinarski kodeksi," je zapisala Staretova.

Napovedala je, da bo NČR tudi v prihodnje obravnavalo pritožbe zoper vse novinarje in avtorje prispevkov, saj "je njegov cilj kakovostno, profesionalno, odgovorno in etično novinarstvo, ki deluje v javnem interesu".