Podjetja 27.2.2021 8:03

Občini Turnišče za gospodarsko cono dobra polovica evropskega denarja

Turnišče, 27. februarja - Občini Turnišče bo za projekt gospodarske cone, vreden skoraj 420.000 evrov, evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 225.000 evrov. S sredstvi bodo uredili infrastrukturo med naseljema Turnišče in Nedelica, kar bo omogočalo normalno delovanje gospodarske cone Turnišče.

Ljubljana. Gradbeništvo, gradnja, bager, stroj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbeništvo, gradnja, bager, stroj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ekonomsko-poslovna infrastruktura ob glavni prometni žili skozi regijo bo krepila konkurenčnost malih in srednjih podjetij ter spodbudila ustvarjanje novih delovnih mest, prispevala pa bo tudi k zmanjševanju obremenjevanja okolja, so zapisali v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Podporo so namenili v okviru dogovora za razvoj regij za podporno okolje za podjetništvo - poslovno infrastrukturo.

Kot je za STA povedal župan občine Turnišče Borut Horvat, cona obsega zemljišča na levi in desni strani ob lokalni cesti, v njej pa že delujeta podjetji Agrocorn, ki se ukvarja z odkupom kmetijskih pridelkov, ter Kmetijsko gospodarstvo Turnišče, ki predeluje in prodaja drva končnim kupcem.

Z dograditvijo bodo uredili še 3,4 hektarja veliko zemljišče na levi strani ceste, ki ga je že kupilo podjetje Terramar, za prodajo pa bo ostalo še slab hektar veliko zemljišče, ki so ga vključili tudi v bazo Spirit in jo ponujajo vlagateljem. V lasti občine je sicer tretjina zadnjih prostih zemljišč.

Po besedah Horvata bodo z evropskim denarjem uredili dovozno cesto med obema deloma gospodarske cone, obnovili in dogradili kolesarske steze, varne prehode čez cesto, javno razsvetljavo ter komunalne vode. S tem bomo povečali varnost v prometu ter uredili dostope do investitorjev.

V turniški občini med drugimi delujejo podjetja Paradajz, Planika Turnišče, Agrocorn, C-box Turnišče, Elbo Gomilica, Mizarstvo Toplak Renkovci ter Mlinarstvo in oljarna Boštjan Premoša.