Mediji 25.2.2021 15:06

EANA pozvala vlado k prenehanju dejanj proti STA

Ljubljana, 25. februarja - Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je danes izrazilo "nestrinjanje s trenutnimi dejanji slovenske vlade proti svoji članici STA". Po ponovni zaustavitvi financiranja javne službe s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom) je EANA vlado pozvala, naj preneha z dejanji proti STA. Zaskrbljeni so tudi v Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI).

Ljubljana. Logotip Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA). Foto: Twitter/EANA

Ljubljana.
Logotip Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA).
Foto: Twitter/EANA

"Zadnji stalni pritisk na slovensko nacionalno tiskovno agencijo njenim novinarjem zelo otežuje delo ter izpolnjevanje njihovega javnega poslanstva," je zapisal odbor EANA. To so po njihovih navedbah korektno in pravočasno obveščanje javnosti ter zagotavljanje vsebin slovenskim medijem.

"EANA poudarja nestrinjanje s kakršnimikoli dejanji slovenske vlade, ki bi kakorkoli omejevala svobodo STA. Slovenske oblasti poziva, naj poiščejo način, da bo znova vzpostavljena normalnost," so še zapisali.

Če vlada ali premier Janez Janša želita, odbor EANA ostaja na razpolago za deljenje najboljših praks ali morebitnih rešitev, da bi čim prej razrešili težak položaj, v katerem se je znašla STA, so dodali.

Na Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI) pa so opozorili, da je Ukom že drugič v treh mesecih ustavil financiranje STA. "IPI skrbi, da je ta zadnji spor nov korak pritiska Janševe vlade na tiskovno agencijo," so zapisali na Twitterju.

EANA in IPI sta se tako odzvala na ponovno ustavitev financiranja javne službe STA s strani vladnega urada za komuniciranje. Ukom je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe STA med Ukomom in STA letos ni bila podpisana.

Direktor STA Bojan Veselinovič je medtem v odzivu poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Predstavniki zaposlenih na STA pa ocenjujejo, da se z odločitvijo Ukoma nadaljuje poskus razgradnje in uničenja njihove medijske hiše.