Expo 2020 24.2.2021 12:28

Slovenija pred Expom tudi o boljšem razumevanju podatkov o turizmu

Ljubljana, 24. februarja - Slovenija je na enem od dogodkov Expo Talks, ki potekajo pred svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju, nedavno izpostavila turizem in boljše razumevanje podatkov o njem kot korak k odgovornejšim potovanjem. Svetovni javnosti je predstavila inovativno rešitev, ki pomaga ljudem bolje razumeti potencial in priložnosti različnih turističnih destinacij.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Slovenski paviljon, s katerim se bo država predstavila na svetovni razstavi Expo, ki bo potekala od 1. oktobra letos do 31. marca 2022. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon, s katerim se bo država predstavila na svetovni razstavi Expo, ki bo potekala od 1. oktobra letos do 31. marca 2022.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na dogodkih Expo Talks se številne države posvečajo vprašanjem, ki bodo krojila tudi dogajanje na letošnji svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Teh dogodkov se udeležuje tudi Slovenija, na njih pa predstavlja izvirne rešitve in modele upravljanja pomembnih vprašanj, kot so denimo izobraževanje, raziskovanje vesolja ter razvoj mest in podeželja, so v sporočilu za javnost izpostavili v javni agenciji Spirit Slovenija.

Nedavni Expo Talks je bil posvečen mobilnosti ter temu, kako v spremenjeni realnosti ljudem približati oddaljene geografske cilje in želje. Slovenija se je v svojem prispevku k skupni pripovedi držav udeleženk Expa 2020 posvetila turizmu.

Panoga, ki je zaradi pandemije covida-19 doživela najgloblji padec v zadnjih desetletjih, je pred številnimi izzivi. Slovenija je zato svetovni javnosti predstavila inovativno rešitev, ki pomaga ljudem v spremenjenih razmerah bolje razumeti potencial in priložnosti različnih turističnih destinacij.

Gre za storitev TIM oz. Tourism Impact Model (Model učinka turizma), ki jo je razvilo slovensko podjetje Arctur. "Rešitev je bila deležna velike pozornosti strokovne javnosti in je konec minulega leta prejela nagrado za najboljšo inovacijo na področju umetne inteligence in podatkovne analitike v turizmu na uglednem Tourism Innovation Summit v španski Sevilli," so izpostavili v Spiritu.

Orodje, ki ga testno že uporablja šest destinacij ob Črnem morju in 24 v Podonavju, uporabljajo pa ga tudi v petih slovenskih občinah, po njihovih navedbah kaže velike priložnosti in smer razvoja slovenskega turizma. Ta bi lahko s pomočjo inovacij in naprednih informacijskih rešitev v prihodnosti postal referenčna točka za razvoj turizma novih tehnoloških dimenzij.

"Podatkov je ogromno, zbiramo jih na najrazličnejše načine in jih skladiščimo. Sami po sebi pa taki podatki nimajo vrednosti; treba jih je pretvoriti v informacije, ki bodo ključnim odločevalcem dale dovolj dobro sliko, da se bodo lahko pravilno odločali, v katero smer naj razvijajo turizem, infrastrukturo in druga področja," so navedli v Arcturju.

TIM po njihovih pojasnilih na podlagi nekaj več kot tristo indikatorjev prikaže učinke turizma na določeni destinaciji. Zajame vsa področja življenja in prikaže objektivno sliko tako pozitivnih kot negativnih učinkov turizma.

Svetovna razstava Expo bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, a so jo organizatorji zaradi pandemije preložili. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.