Startupi 20.3.2021 8:45

Evegreen aktivno proti porastu uporabe plastičnih izdelkov

Ljubljana, 20. marca - Slovensko startup podjetje Evegreen se ukvarja z razvojem biorazgradljivih, kupcem prilagojenih rešitev na osnovi industrijskih odpadkov in predstavlja trajnosten odziv na problematiko skokovitega porasta uporabe plastičnih izdelkov v zadnjih letih.

Novo mesto. Odpadki, kartonska tekočinska embalaža, recikliranje, ločevanje odpadkov. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Odpadki, kartonska tekočinska embalaža, recikliranje, ločevanje odpadkov.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V lanskem letu so med drugim nadgradili tudi poslovno idejo, ki omogoča, da odpad od kuhanja piva ali odslužen papir pretvorijo v nove prihodke za naročnike ter jim po vnaprej določenih razvojnih fazah razvijejo nov, inovativen produkt krožnega gospodarstva, ki pooseblja naročnikovo naravnanost k trajnosti.

Biorazgradljive izdelke razvija slovenska ekipa, ki jo poleg ustanoviteljev Eve in Domna Štraserja dopolnjujejo še Roman Herlah, Ana Krenker in Tim Povše. V sodelovanju s slovenskimi ter evropskimi partnerji so razvili postopek pridobivanja materiala iz okolju prijaznih virov kot alternativo linearni proizvodnji plastičnih izdelkov.

Podporo so pridobili v programih CEED, SPS, Mladega podjetnika ter Saše Inkubatorja iz Velenja, ki je v zadnjih treh letih njihov drugi dom. Hkrati v zadnjem letu poslovanja uspešno sodelujejo ter nadgrajujejo obstoječe poslovne modele z nasveti predsednice kluba Poslovnih angelov Slovenije Nine Dremelj in Jureta Tomca, specializiranega za področje širitve poslov na mednarodne trge.

V letu 2019 so v podjetju Evegreen za biorazgradljive eko lončke za spomladanske zasaditve prejeli nagrado za mlado podjetje Gospodarske zveze Slovenije in bili za kupcem prilagojene rešitve na osnovi agro odpadkov uvrščeni med najboljših 30 na natečaju Evropske komisije. V preteklem letu je njihov izdelek Naravi prijazna eko sveča prejel nagrado Srebrna inovacija, ki jih podeljuje GZS, v istem letu pa so bili uvrščeni tudi med pet najboljših finalistov nagrade Slovenski startup leta.