Mediji 23.2.2021 16:47

Radio Slovenija z novo zvočno podobo in prenovljenim informativnim programom

Ljubljana, 23. februarja - Na Radiu Slovenija bodo z začetkom marca spremenili zvočno podobo informativnih oddaj, tudi sicer pa bodo osrednje radijske informativne oddaje deležne več sprememb, so sporočili z RTV Slovenija. Med drugim bo radijski dnevnik po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30.

Ljubljana, Kolodvorska ulica. Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija). Radio Slovenija, Prvi program, Val 2020, program ARS. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kolodvorska ulica.
Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija).
Radio Slovenija, Prvi program, Val 2020, program ARS.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot je zapisano na spletni strani RTV, poslušanost programov Radia Slovenija zadnja leta nenehno narašča, najvišjo poslušanost pa dosegajo ravno termini dnevnoinformativnih oddaj. Te se že "desetletje niso spreminjale, zato bodo najbolj poslušane informativne oddaje ustvarjalci posodobili in vsebinsko obogatili".

S prenovo želijo ohraniti in okrepiti kredibilno ponudbo informativnih vsebin, "ki temeljijo na dejstvih, verodostojnosti, niso senzacionalistične, namenjene so širokemu krogu poslušalcev in uresničujejo javni interes na področju informiranja javnosti".

Spremembe se uvajajo kot posledica temeljitega premisleka in na podlagi številnih raziskav o poslušanosti informativnega programa Radia Slovenija, starostni strukturi poslušalcev, migracij poslušalstva med radijskimi programi, primerjave z radijskimi hišami znotraj EBU, raziskave EBU Media Intelligence Service ter številnimi drugimi analizami, so še zapisali.

Kot so sporočili, bo osrednjo jutranjo in popoldansko informativno oddajo vodil voditeljski par novinarjev iz dnevnoinformativne redakcije. Oddaja Danes do 13-ih bo krajša in bo vsebovala vse pomembno domače in svetovno dogajanje pretekle noči in dopoldneva. Na Prvem programu ji bo sledila polurna oddaja Po Sloveniji, ki bo namenjena izključno lokalnim in regionalnim vsebinam. Ob vikendih bodo poenotili ponudbo informativnih vsebin in tako oddaji Prva jutranja kronika in Danes do 13-ih ob sobotah umaknili s sporeda in namesto slednjih vpeljali okrepljena poročila.

Tedensko bodo ustvarili 43 informativnih oddaj, poleg tega pa Radio Slovenija že nekaj časa aktivno nadgrajuje svoje vsebine na spletu tudi s ponudbo podkastov. Vsebinsko bogatitev radijskega programa, ki jo predstavljajo podkasti, razvijajo tudi z analitičnimi in raziskovalnimi informativnimi vsebinami.

Novo zvočno podobo so na Radiu Slovenija izbrali prek javnega povabila, in sicer je komisija izmed 48 popolnih prijav 42 različnih izvajalcev izbrala glasbo skladatelja Sebastijana Duha, posnel jo je Simfonični orkester RTV Slovenija.