#družba 19.2.2021 12:17

Brežiški radioamaterji opozarjali na nevarnost epidemije

Brežice, 19. februarja - Brežiški radioklub Elektron je decembra lani in do konca januarja pri vzpostavljanju radijskih zvez uporabljal dodaten varnostni znak safe, ki mu ga je kot prvemu v državi po njegovi prošnji začasno podelila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve. V navedenem obdobju je na nevarnost covida-19 opozoril približno 12.000 ljudi po vsem svetu.

Brežice.
Klicni znak radiokluba Elektron Brežice.
Foto: Elektron

Predsednik radiokluba Elektron Brežice Dušan Kostrevc je za STA pojasnil, da gre za poseben znak, ki opozarja na nevarnost novega koronavirusa. Prek radijskih postaj in približno 12.000 vzpostavljenih zvez pa so svoje sogovornike z njim opozarjali na upoštevanje varnostnih ukrepov in navodil za zajezitev epidemije.

Približno polovica vzpostavljenih pogovorov je potekala z Morzejevimi znaki, preostale so bile govorne, digitalne in s satelitskim prenosom slike. Zvezo so vzpostavili s sogovorniki v 125 državah z vseh celin.

Z uporabo tega klicnega znaka so želeli prispevati k borbi za omejitev pandemije. Varnostno-opozorilni znak safe so lahko uporabljali dva meseca, agencija pa ga lahko podelili le enkrat letno, je dodal Kostrevc.

Po njegovih podatkih ima radioklub Elektron Brežice 20 članov. Deluje več kot 50 let, do zdaj pa je vzpostavil približno milijon zvez po vsem svetu.

Po podatkih brežiškega radiokluba se radioamaterji pri svojih zvezah predstavljajo s klicnimi znaki, njihov začasni pa se je decembra in januarja glasil S52OSAFE.

Običajni klicni znak radiokluba Elektron je sicer S59ACP. Prva dva znaka v tem klicnem znaku pomenita državo, S5 je mednarodna oznaka Slovenije v radijskih komunikacijah, ki ji sledi poljubna številka. Oznaka države in poljubna številka S59 tvorita predpono, zadnji del klicnega znaka ACP pa imenujejo pripona ali sufiks.

Sicer pa so se v podporo boju proti pandemiji kmalu po njenem lanskem izbruhu na radioamaterskih frekvencah pojavili posebni klicni znaki s sufiksi, kot so stayhome, staysafe, home, safe oz. ostanidoma, ostanivaren, dom in varen ter podobno. Njihov namen je bilo opozarjanje na pomen varnega vedenja med pandemijo covida-19 in izraz solidarnost z vsemi, ki jih je ta virus kakorkoli prizadel.

Kampanji so se pridružili radioamaterji iz številnih držav, na radioamaterskih frekvencah pa je bilo kmalu slišati veliko postaj z vsega sveta, "od Oceanije na vzhodu do Severne in Južne Amerike na zahodu, ki so s svojimi posebnimi klicnimi znaki opozarjale na pomembnost varnega vedenja v boju proti pandemiji".

Ker med temi postajami ni bilo niti ene slovenske, pa so se v radioklubu Elektron Brežice odločili, da se kot prvi in takrat edini v Sloveniji pridružijo tej svetovni akciji in zaprosijo za poseben začasni klicni znak, so še zapisali v radioklubu Elektron.