Mediji 18.2.2021 17:26

V Evropski komisiji obsodili Janševe obtožbe novinarjev

Bruselj, 18. februarja - V Evropski komisiji so danes obsodili obtožbe slovenskega premierja Janeza Janše na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Ljubljana. Predsednik vlade Janez Janša. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Z vami sodelujemo v tem medijskem središču vsak dan, zato zelo dobro poznamo profesionalnost in predanost bruseljskih novinarjev," je poudaril govorec komisije Christian Wigand v odgovoru na vprašanje dopisnika avstrijskega časnika Die Presse. Ob tem je izrecno izpostavil avtorico Politicovega članka o položaju medijev v Sloveniji Lili Bayer.

Govorec je pri tem spomnil na besede podpredsednice komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove, izrečene pred približno letom dni v kontekstu napadov na novinarje v Sloveniji: "Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prioriteta za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov." "Te besede veljajo tudi danes," je dodal Wigand.

Glavni govorec komisije Eric Mamer je ob tem izpostavil, da to sporočilo v celoti podpira tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Za tem so se zvrstila številna dodatna vprašanja tujih bruseljskih dopisnikov, tako glede položaja medijev v Sloveniji kot glede Janševih obtožb novinarke Politica. Novinarji so večkrat vprašali, ali torej komisija jasno obsoja Janševo ravnanje.

"Da, seveda. Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je dejal glavni govorec komisije Mamer v francoščini.

Pozneje je še enkrat ponovil v angleščini: "Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje. Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega."

Wigand je v odzivu na novinarska vprašanja še spomnil, da je komisija v poročilu o vladavini prava septembra lani izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

Izpostavili so tudi nedavni načrt za krepitev demokracije in svobode medijev ter poudarili, da jemljejo grožnje zelo resno in da bodo predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Na vprašanje, ali bo komisija zaradi položaja medijev sprožila pravni postopek proti Sloveniji, je Wigand odgovoril, da na podlagi poročila o vladavini prava poteka dialog s članicami, a da na področju pravosodja komisija ne more vedno ukrepati, na primer kazensko pravo je v veliki meri v nacionalni pristojnosti. Mamer je k temu dodal, da pravnega postopka ne bodo sprožili na podlagi tvita.

Pozneje se je na Twitterju oglasil tudi izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je zapisal: "Ni treba, da nam je všeč, kar piše v medijih. Je pa treba spoštovati svobodo medijev. Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev. Zato novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo."

Na vprašanje, ali bo predsednica von der Leynova o tem govorila s slovenskim premierjem prihodnji teden, ko je vrh unije, so v komisiji odgovorili, da bo zasedanje virtualno in da to ni format, ki bi omogočal takšne vrste pogovore.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel odzivov slovenskega premierja na Twitterju na članek Politica po neuradnih informacijah javno ne bo komentiral. Neuradno je slišati pojasnila, da predsednik govori v imenu vseh 27 voditeljev in da ne more kritizirati enega med njimi, demokratično izvoljenega voditelja, a da sicer nedvomno pripisuje velik pomen svobodi medijev.