#družba 21.2.2021 8:02

Prek programa ozaveščanja o informacijski varnosti pomagali več kot 3500 posameznikom

Ljubljana, 21. februarja - Mineva deset let od začetka delovanja nacionalnega programa ozaveščanja o informacijski varnosti Varni na internetu, ki se je med drugim usmeril v izobraževanje odraslih uporabnikov in malih podjetij. Program izvajajo pod okriljem nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, z njim pa so pomagali več kot 3500 posameznikom.

Ljubljana.
Strokovnjak za informacijsko varnost Gorazd Božič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob desetletnici delovanja dejal vodja centra SI-CERT Gorazd Božič, so bila pred desetletjem v samem vrhu vprašanja o zaščiti in prepoznavanju vdorov ali spletnih goljufij. "To je bil jasen znak, da uporabniki potrebujejo konkretna navodila, kako se zaščititi na spletu. Podoben trend se nadaljuje, saj velik delež obravnavanih incidentov na SI-CERT še vedno predstavljajo spletne goljufije in phishing prevare," je dodal.

Izpostavil je, da uporabnikov zaupanje v programske rešitve pred takšnimi zlorabami ne bo obvarovalo, edina rešitev je izobraževanje. Ozaveščanje je po njegovih besedah prispevalo k občutnemu porastu obravnavanih incidentov, ki pa se zadnja leta umirja.

Prvotno zastavljen namen ekipe, ki skrbi za razvoj strokovnih vsebin, po njegovih besedah ostaja enak kot pred desetimi leti - oblikovati učinkovito in dostopno platformo, ki bi bila vsem državljanom v pomoč, da se opremijo z ažurnimi in relevantnimi napotki, kako zagotoviti učinkovito informacijsko zaščito. Pri tem je, kot je pojasnil, osrednjo vlogo prevzel portal Varni na internetu, kjer je uporabnikom v pomoč pri zaščiti spletne identitete na voljo več kot 480 prispevkov.

Motiv napadalcev je v zadnjih desetih letih ostal enak - prepričati uporabnike v nakazilo denarja. So pa se, kot opozarja epika Varni na internetu, močno spremenile komunikacijske poti, kako storilci pridejo do svojih žrtev. Leta 2011 so v sklopu programa opozarjali večinoma na neželeno pošto, krajo gesel za spletno pošto in nekaj prevarantov na spletnih oglasnikih, deset let pozneje pa obravnavajo povsem druge problematike, ki se odražajo v resni finančni in poslovni škodi.

"Danes opozarjamo na phishing kraje kreditnih kartic, številne prevare pri spletnem nakupovanju, izsiljevanje z intimnimi posnetki, lažne kredite, investicijske kripto prevare, ki se končajo z več deset tisoč evri škode in podobno. Pogosto so skupni imenovalec ravno družbena omrežja, kjer prevaranti vzpostavijo prvi stik - postavijo lažno nagradno igro, oglas za lažno spletno trgovino ali lažni profil osamljenega marinca," so zapisali.

V sklopu programa so v zadnjih desetih letih pomagali več kot 3500 posameznikom, ki so prijavili goljufijo prek prijavne točke, posneli več kot 50 videov in organizirali devet nacionalnih kampanj v sklopu iniciative Evropski mesec kibervarnosti. Leta 2012 je takrat le devet članic EU, med njimi tudi Slovenija s centrom SI-CERT, prvič organiziralo vseevropsko kampanjo, ki je zdaj že stalnica in vsako leto oktobra pritegne več kot 300 partnerjev, so še dodali.

Uporabnike ob tem znova opominjajo, da lahko sami naredijo največ za zmanjšanje tveganj, ki so jim izpostavljeni, in v polni meri izkoristijo vse prednosti, ki jih internet prinaša.