Podjetja 18.2.2021 10:54

Februarja še nekoliko boljše razpoloženje potrošnikov

Ljubljana, 18. februarja - Razpoloženje potrošnikov se je februarja še nekoliko izboljšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je februarja glede na januar izboljšal za osem odstotnih točk. Na letni ravni je bil medtem za osem odstotnih točk nižji, od povprečja preteklega leta pa je bil višji za pet odstotnih točk, je danes sporočil statistični urad.

Ljubljana, BTC.
Trgovina v nakupovalnem središču BTC.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

K zvišanju mnenja potrošnikov na mesečni ravni so pripomogle vse štiri komponente tega kazalnika. Pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi se je zvišalo za 17 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za šest odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu za pet odstotnih točk in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za štiri odstotne točke.

Da se razpoloženje med potrošniki v Sloveniji izboljšuje, nakazuje tudi to, da sta se februarja znižala le kazalnika glede gibanja cen. Kazalnik primernost trenutka za varčevanje je ostal enak, vsi drugi pa so se zvišali. Najbolj se je izboljšalo pričakovanje glede števila brezposelnih, in sicer za 18 odstotnih točk, so zapisali na statističnem uradu.

Na letni ravni so se vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, poslabšale. Kazalnik trenutno finančno stanje v gospodinjstvu se je poslabšal za 10 odstotnih točk, pričakovanje o večjih nakupih za osem odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za sedem odstotnih točk in pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za šest odstotnih točk.