znanost 18.2.2021 10:15

Na inštitutu na podlagi novih analiz sklepajo, da se angleška različica koronavirusa širi pri nas

Ljubljana, 18. februarja - Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je sekvenciral 576 vzorcev, pri katerih so med 1. in 7. februarjem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ugotovili so, da so v 13 skupinah vzorcev našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa, zaradi česar sklepajo, da se ta različica širi, piše na njihovi spletni strani.

Nizozemska, Breda.
Covid-19, vzorec.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ob tem navajajo, da se kljub temu večina mutacij še vedno pojavlja v nizkih deležih, torej so pozitivni samo posamezni vzorci v vsaki izmed skupin.

Z dodatnim presejalnim testom za določeno mutacijo, značilno za angleško različico, so ugotovili 25 posameznih potencialnih vzorcev, pri katerih bodo na inštitutu v prihodnjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice.

Do sedaj so med vsemi vzorci, ki so jih analizirali v preteklih tednih, angleško različico virusa potrdili pri petih ljudeh, ki pa so imeli tudi pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo.

Vzorcev z vsemi mutacijami, značilnimi za južnoafriško in brazilsko različico novega koronavirusa, doslej na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani niso zasledili.

Analizirali so sicer 576 ali 26,5 odstotka vseh vzorcev, pri katerih je inštitut med 1. in 7. februarjem potrdil okužbo z novim koronavirusom. Od tega je bilo 62 odstotkov vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 12 odstotkov iz goriške regije, pet odstotkov iz zasavske, po 3,5 odstotka iz jugovzhodne, obalno-kraške regije, primorsko-notranjske, gorenjske in posavske regije ter po odstotek iz podravske, pomurske in savinjske regije. 16 vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.