Podjetja Startupi 17.2.2021 13:33

Slovensko podjetje DaiBau s spletnim gradbenim portalom pridobilo naložbo Henkla

Ljubljana, 17. februarja - Slovensko podjetje DaiBau, ki upravlja istoimenski spletni portal za ponujanje storitev gradbenih podjetij (v Sloveniji pod imenom MojMojster), je pridobilo naložbo nemške družbe Henkel in sklada tveganega kapitala South Central Ventures. Z dodatnimi sredstvi nameravajo nadaljevati razvoj platforme in krepiti tržni položaj v regiji.

Ljubljana. Gradbeni stroj, gradbeništvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbeni stroj, gradbeništvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so na današnji spletni novinarski konferenci pojasnili v družbi, je Henkel sredstva investiral prek svoje poslovne enote Adhesive Technologies. Točnega zneska niso razkrili, so pa povedali, da je sedemmestni.

Portali, ki jih družba upravlja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Slovaškem in v Romuniji, omogočajo samodejno povezovanje izvajalcev z iskalci storitev. Obenem posameznikom in podjetjem priporočajo izvajalce, arhitekte in druge strokovnjake s posameznih področij, ključna prednost pa je po navedbah družbe transparentnost, saj vsak profil izvajalca vključuje tudi ocene, točke in nabor izvedenih projektov. Sodelujočih izvajalcev je trenutno 65.000, aktivnih uporabnikov pa 260.000.

Soustanovitelj in generalni direktor platforme MojMojster/DaiBau Martin Pelcl naložbo Henkla in South Central Ventures vidi predvsem kot priložnost za nadaljnji razvoj platforme in krepitev tržnega položaja v regiji. "V trenutnih dinamičnih pogojih rasti je poleg finančne plati za naš posel zelo pomembno imeti ob sebi močne partnerje, ki s seboj prinašajo znanje, izkušnje in strokovnost," je poudaril.

Henklu pa bo naložba omogočila dodatno pospešitev izvedbe strategije digitalizacije, in sicer prek boljšega vpogleda v potrebe uporabnikov in izvajalcev. "Naša želja je, da skupaj z DaiBau posodobimo platformo ter olajšamo dostop do inovativnih rešitev in informacij različnim skupinam uporabnikov," je povedal vodja globalnega marketinga pri Henklu Adrian Orbea.

Soustanovitelj in partner sklada South Central Ventures, ki je podjetju sredstva namenilo že leta 2018, Jure Mikuž pa je poudaril, da partnerstvo s Henklom ne predstavlja le potrditve poslovne strategije, katere rezultat je pospešena rast poslovanja, temveč gre za pomemben korak k hitrejšemu koriščenju novih tržnih priložnosti.

Podjetje DaiBau, ki je takrat nosilo drugačno ime, je Pelcl leta 2013 v Mariboru ustanovil s še enim arhitektom Gregorjem Černelčem. Sprva lokalna platforma je po navedbah podjetja prerasla v vodilno regionalno platformo, ki zaposluje 52 ljudi.

Podjetje sta Pelcl in Černelč začela razvijati v podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru Tovarna podjemov, ki jim po Pelclovih besedah ves čas nudi stabilno podporno okolje. Kot je poudaril koordinator programa Start:up Maribor v Tovarni podjemov Urban Lapajne, pa je uspeh podjetja tudi dokaz učinkov programov podpore, ki jih startupom zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Predvsem gre tukaj za kombinacijo finančne in vsebinske podpore Slovenskega podjetniškega sklada ter mrežo subjektov inovativnega okolja s svojimi aktivnostmi, ki jo zagotavlja agencija Spirit Slovenija," je dodal.