Expo 2020 27.2.2021 7:25

Shehadeh z Expa za STA: Veselim se slovenskega prispevka k dogodku

Ljubljana, 27. februarja - Priprave na svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju kljub pandemiji potekajo po načrtih, je v intervjuju za STA dejal direktor področja mednarodne udeležbe na Expu 2020 Omar Shehadeh. Prvič doslej bodo imele svoj paviljon vse sodelujoče države. Prepričan je, da bo veliko zanimanja pritegnil tudi slovenski, pri čemer se veseli slovenskega prispevka.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Svetovna razstava Expo Dubaj 2020. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Enoletni zamik Expa 2020, ki ga je povzročila pandemija covida-19, je po Shehadehovih besedah priložnost, da se Expo 2020 predstavi v še boljši luči. "S ponosom lahko povem, da vse priprave potekajo po načrtih. To velja tako za paviljone posameznih držav kot za ostale objekte," je izpostavil.

V nekaj mesecih bodo po njegovih besedah svetu ponudili razstavni prostor na najvišji ravni, ki bo združeval arhitekturo z vsega sveta ter nekaj "najboljših primerov sodelovanja, inovacij in trajnosti". Januarja so obiskovalcem že ponudili vpogled v paviljon Terra, ki bo na razstavi predstavljal tematiko trajnosti, je spomnil.

Na Expu 2020 bo po njegovih besedah sodelovalo več kot 200 držav in organizacij, obenem pa tudi vladni organi, izobraževalne ustanove in multilateralne institucije. "Ob tem pričakujemo na milijone obiskovalcev z vsega sveta," je dodal.

Prvič doslej bodo imele svoj paviljon na svetovni razstavi vse sodelujoče države. "Šest mesecev bodo paviljoni izpostavljali najboljše s področja umetnosti, kulture, zabave, ambicij in inovativnosti. Obiskovalce bodo navdihovali k oblikovanju boljše prihodnosti za planet in vse, ki na njem živimo," je poudaril.

Največji paviljon so pripravili gostitelji. Zgradba v obliki sokola v letu, ki jo je zasnoval nagrajeni arhitekt Santiago Calatrava, se bo razprostirala na 15.000 kvadratnih metrih v štirih nadstropjih. "Paviljon bo obiskovalcem predstavil zgodovino naroda države, ki predstavlja medcelinski prehod in globalno vozlišče, ter vizijo njegovih voditeljev, ki pomaga ustvarjati mirno in napredno družbo z ambicioznimi načrti za prihodnost," je povedal Shehadeh, ki je Slovenijo v sklopu priprav na Expo obiskal predlani.

Prepričan je sicer, da bodo obiskovalce pritegnili prav vsi paviljoni ne glede na njihovo velikost: "Prav vsak od paviljonov, ki so jih zasnovale sodelujoče države, ponuja osupljive arhitekturne in oblikovalske dosežke ter doživetja."

Pri slovenskem paviljonu izpostavlja osredotočenost na trajnostno ravnanje, o čemer ima Slovenija po njegovih besedah veliko povedati in pokazati. "Z veseljem se bomo podrobneje seznanili s tem, kako v vaši državi spodbujate zeleno gospodarstvo, ki prebivalcem in obiskovalcem ponuja višjo kakovost življenja. Prepričan sem, da bo vaš paviljon navdihnil mnoge države, podjetja in obiskovalce, da pristopijo k ustvarjanju boljše prihodnosti za planet in njegove prebivalce," je dodal.

Slovenski paviljon nosi slogan Smart Green Experience (pametna zelena izkušnja). V njem se prepletajo trije naravni elementi: voda, gozd in les. Soavtorja idejne zasnova sta Sandi Pirš in Robert Klun, za projektiranje in izgradnjo pa sta krovno skrbela Skupina Riko in KTNK Andrej Koritnik, sodelovali pa so še Capital engineering consultancy, ZAE, Studio Pirss, CBD, Arhitektura Jure Kotnik, Hennesey LLC ZAE, German Steel Contracting LLC, Knauf Insulation, Intra Lighting, Marmor Hotavlje in DHL Global Forwarding.

Združeni arabski emirati so v projekt Expo 2020 sicer vložili veliko finančnih sredstev in imajo od njega velika pričakovanja. Kot je povedal Shehadeh, ta ostajajo takšna kljub koronavirusnim razmeram, saj so uvedli številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. "Vsi ukrepi so skladni s priporočili ministrstva za zdravje Združenih arabskih emiratov, dubajskih zdravstvenih oblasti in Svetovne zdravstvene organizacije," je poudaril.

Med drugim je naštel merjenje telesne temperature pri vhodih, obvezno nošenje zaščitnih mask, zagotavljanje dvometrske medsebojne razdalje, redno čiščenje in razkuževanje vseh izpostavljenih površin, številne postaje za razkuževanje rok, prisotnost zdravstvenega osebja in cepljenje vseh, ki delajo na prizorišču.

Kot je še prepričan, bo izbruh covida-19 povezal mednarodno skupnost, da bo tudi po umiritvi epidemioloških razmer skupne izzive reševala z več sodelovanja. K temu bo pomembno pripomogel tudi Expo 2020, pri čemer se njegovi organizatorji zavedajo, da je ta naloga zdaj bolj relevantna kot kadar koli doslej.

Svetovna razstava Expo bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, a so jo organizatorji zaradi pandemije preložili. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.