Startupi 28.1.2021 13:54

Na Koroškem razglasili najboljše lanske poslovne ideje

Dravograd, 28. januarja - Izmed 30 posameznikov oz. ekip, ki so prav toliko poslovnih idej prijavili na 5. natečaj Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška (MPIK) za najboljšo poslovno idejo v regiji, so danes razglasili najboljše. Posebno komisijo je najbolj navdušila ideja o razvoju avtomata za krpe za brisanje po pranju avtomobila podjetnice Katje Pokeržnik.

Drugo mesto je na natečaju za 2020 dosegla ideja Mirana Kerta o lokalnem prezračevalnem sistemu z rekuperacijo, tretje mesto pa zamisel o terapevtski vzmetnici, ki jo je na razpis prijavil Tilen Jeromel. Nagradni sklad natečaja je znašal okoli 18.000 evrov in zajema celovito podporo s strani MPIK in praktične nagrade, so pojasnili na današnji spletni razglasitvi najboljših lanskih poslovnih idej Koroške.

Pred razglasitvijo je potekala tudi spletna okrogla miza z naslovom Recepti za vzpon v podjetništvu, kjer so sogovorniki med drugim razpravljali tudi o novih okoliščinah, ki jih je podjetništvu prinesla epidemija novega koronavirusa. Na okrogli mizi so sodelovali podjetnici in svetovalki za različna področja Lucija Čevnik in Maja Voje, župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen ter pisatelj in podjetnik Primož Suhodolčan.

Medtem je Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška kot vsebinski upravljavec MPIK objavila že 6. natečaj za najboljše poslovne ideje. Rok za prijavo je 30. september 2021, pogoji pa so objavljeni na spletni strani RRA Koroška.

MPIK upravlja s proizvodnimi in pisarniškimi inkubatorji, ki so jih štiri koroške občine zgradile v regiji. Inkubatorji so večinoma polni, v njih trenutno deluje 35 podjetij. Glede dela v lanskem letu pa je vodja MPIK Jure Knez povedal, da so lani izvedli 20 dogodkov, opravili 800 ur svetovanj, ki jih izvajajo za potencialne podjetnike in podjetja, in identificirali 44 novih inovativnih poslovnih idej.

"Z našo pomočjo je bilo ob tem ustanovljenih deset novih podjetij, sedem podjetij pa smo na novo inkubirali na lokacijah MPIK v Dravogradu, Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu," je povedal Knez.

V zvezi z razvijanjem podjetniških idej RRA Koroška izvaja tudi projekt Podjetno nad izzive, imenovan PONI RRA Koroška, v katerega bo do leta 2023 skupno vključila predvidoma 80 udeležencev. Trenutno poteka štirimesečno usposabljanja za drugo prijavljeno skupino, maja letos pa bo objavljen naslednji razpis, za tretjo skupino.